Devojčica priznala da nije prisustvovala spornom času

Učenica škole u Francuskoj priznala je da je lagala i širila lažne informacije o nastavniku Samuelu Patiju, koji je ubijen prošle godine u Parizu.

Patiju je napadač odsekao glavu u oktobru nakon što je učenicima prikazao crtež proroka Muhameda.

Devojčica, čija je pritužba izazvala onlajn kampanju protiv Patija, priznala je sada da ona tada nije bila na času.

Patijevo ubistvo šokiralo je Francusku i dovelo do masovnog iskazivanja podrške na skupovima širom zemlje.

Ova trinaestogodišnja devojčica prvobitno je rekla ocu da je Pati zatražio od učenika muslimana da napuste učionicu dok on drugoj deci pokaže crteže na času o slobodi govora i bogohuljenju.

- Ona je lagala jer se osjećala zarobljenom zbog svojih drugova u razredu koji su od nje tražili da ona bude njihov portparol - rekao je njen advokat Mbeko Tabula agenciji AFP.

Otac devojčice podneo je nakon njene priče prijavu protiv nastavnika i pokrenuo onlajn kampanju mržnje zbog ovog incidenta.

Tužilaštvo je saopštilo da postoji direktna uzročna veza između kampanje podstrekivanja na internetu protiv Patija i njegovog ubistva.

Počinilac, devetnaestogodišnji Abdulah Anzorov, ubijen je u sukobu sa policijom odmah nakon napada.

Devojčica je optužena za klevetu, dok se njen otac i islamistički sveštenik suočavaju sa optužbama za saučesništvo u ubistvu.

Predsednik Emanuel Makron kasnije je odlikovao porodicu nastavnika najvećim priznanjem Legijom časti.

Slikovno prikazivanje proroka Muhameda smatra se tabuom u islamu i veoma je uvredljivo za muslimane. To pitanje posebno je osetljivo u Francusoj nakon što je satirični magazin Šarli ebdo objavio crteže i karikature proroka Muhameda, podseća BBC.

Autor: Srna / redportal.rs

#Francuska

#Terorizam

#dekapitacija

#odsečena glava

#odsečene glave

#odsečenu glavu

#pariz

#parizu

#tragedija

#šarli ebdo