Ovo navodi Njujork Tajms pozivajući se na izvore.

Sjedinjene Države planiraju da izvrše nekoliko kibernetičkih napada u roku od tri nedelje na ruske sisteme povezane sa vlastima, navodi Njujork Tajms pozivajući se na izvore.

Prema neimenovanim sagovornicima, SAD će u naredne tri nedelje pokrenuti "tajne kontranapade" koji će postati poznati Vladimiru Putinu, ruskim obaveštajcima i vojsci, ali ne i spoljnom svetu. Kao što je napomenuto, pored kibernapada, Sjedinjene Države planiraju da uvedu ekonomske sankcije protiv Moskve kao odgovor na hakerske akcije pripisane Moskvi.

Pored toga, američki predsednik Džo Bajden može potpisati ukaz o jačanju zaštite vladinih sistema protiv kibernetičkih napada.

Početkom januara, američka Agencija za kibernetsku sigurnost i sigurnost infrastrukture (CISA) objavila je zajedničku izjavu FBI-a i niza drugih američkih struktura, prema kojoj Rusija navodno stoji iza velikog sajber napada na klijente kompanije za računarsku sigurnost SolarWinds.

Naročito su na meti bile američke vladine agencije. Vašington je sugerisao da je svrha ovih akcija bila pribavljanje obaveštajnih podataka. Međutim, kasnije su u državama rekli da organizatori napada nisu dobili pristup osetljivim informacijama.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da je administracija spremna da koristi različite metode u vezi sa kibernapadom. Prema njegovim rečima, to bi trebalo da budu "ne samo sankcije" - američka strana je spremna da koristi "vidljive i nevidljive" instrumente.

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov prethodno je izjavio da Moskva nije umešana u sajber napade. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova takođe je optužbe Vašingtona nazvala neutemeljenim.

Autor: redportal.rs

#SAD

#hakeri

#hakerski napadi

#rusija