Nebeski stub pepela i lave visine 10 kilometara 🤯

ITALIJA: Posebno impresivna eksplozija odjeknula je u nedelju na planini Etna, evropskom najvećem aktivnom vulkanu, koja je izbacila masivni stub pepela i lave uvis i po okolnim sicilijanskim selima.

Italijanski Institut za geofiziku i vulkanologiju INGV izjavio je da je snažna eksplozija, koja se dogodila oko 2 sata posle ponoći, 10. po redu eksplozija od 16. februara - dana od kada je vulkan započeo svoju impresivnu demonstraciju moći. 😎

Stub pepela i lave koji je izbačen u nedelju dostigao je visinu preko 10.000 metara, kako navode naučnici koji prate vulkansku aktivnost sa specijalizovanim instrumentima.

Lokalci koji žive u blizini Etne probudili su se ujutru i pronašli dvorišta, krovove i balkone prekrivene vulkanskim pepelom. Postala je praksa da se kola prekrivaju debelim tepisima, ćebadima i čaršavima da bi se olakšalo čišćenje nakon svake eksplozije.

IZVOR: YT / Real weather

Za sada nema povređenih ili ozbiljne materijalne štete. Kao geološki aktivan vulkan, Etna s vremena na vreme postane bučna i stvara eksplozije, kao što je i u proteklih nekoliko nedelja.

Do sredine jutra u nedelju aktivnost je splasnula i tok lave je usporio, iako je vulkan i dalje izbacivao smanjene količine pepela. Nekoliko sati kasnije, seizmički potresi od vulkana su se nastavili.

Naučnici sa INGV kažu da ne postoji način da se predvidi kada će se u potpunosti smiriti vulkanska aktivnost.

pročitajte još

ETNA priredila vatromet

Autor: redportal.rs

#Etna

#Italija

#Sicilija

#Vulkan

#erupcija

#lava

#pepeo