Niko iz vojske i policije nije želeo da komentariše ovo

Organizacija u Mjanmaru za očuvanje prava korisnika na internetu, MIDO, navodi da postoji više od 800 video snimaka na kojima pripadnici policije i vojske u Mjanmaru prete onima koji protestuju u ovoj azijskoj državi.

Kako prenosi agencija Rojters, predstavnici vojske i policije nisu želeli da daju komentare.

Jedan video iz druge polovine februara prikazao je čoveka u vojnoj uniformi koji sebe snima dok drži automatsku pušku u rukama i govori "Upucaću te u tvoju je*enu facu i koristim prave metke. Patroliraću celim gradom večeras i pucaću u svakog koga vidim. Ako želiš da budeš mučenik, ispuniću ti tu želju".

TikTok je poslednja mreža na kojoj je krenuo da se širi uznemirujući sadržaj, kao i govor mržnje. Pre toga se govor mržnje masovno širio na Fejsbuku koji je ujedno i najpopularnija društvena mreža u Mjanmaru, međutim, Fejsbuk je ugasio sve stranice koje podržavaju vojsku. Nedugo nakon toga, hunta na vlasti u Mjanmaru je suspendovala Fejsbuk.

TikTok je izašao sa saopštenjem i u njemu se navodi da se neće dozvoljavati sadržaj koji poziva na nasilje i koji širi dezinformacije koje mogu da oštete nekoga. Kako se dalje navodi, biće uklonjen sav sadržaj koji poziva na nasilje u Mjanmaru.

Nakon banovanja Fejsbuka od strane vojne hunte, TikTok je ubrzo postao jedna od najpopularnijih mreža u Mjanmaru. Već sada je u top 20 aplikacija koje su najviše puta "skinute", a pogotovo je popularna među mladim aktivistima u Mjanmaru gde hešteg #SaveMyanmar beleži više od 800.000.000 pregleda.

Autor: redportal.rs

#Pretnje na TikToku

#Protesti u Mjanmaru

#Vojna hunta