Snimak trgovačkih marinaca dok se pripremaju za potenacijalni napad gusara obišao svet

Adenski zaliv koji se nalazi između Somalije i Jemena već dugi niz godina važi za opasnu zonu u kojoj somalijski gusari najčešće napadaju brodove. Upravo zbog toga su posade ovih brodova sve češće počele da se obučavaju i za odbranu, ali i da unajmljuju obezbeđenje.

Novi video-snimak koji je objavio britanski onlajn izdavač LADBible upravo prati priču jednog od tih ljudi, tačnije glavnog inženjera na jednom od trgovačkih brodova Marka Laurilu, koji je pokazao kako izgleda obuka za odbranu od somalijskih gusara.

- Pre prolaska kroz Adenski zaliv moramo da prođemo kroz proceduru odbrane od pirata. To je u prvom redu bodljikava žica koja se postavlja na obod broda, ali i ukrcavanje pripadnika obezbeđenja na brod. Oni će nas u suštini štititi od eventualnog napada na brod - objasnio je on u ovom video-snimku.

U nastavku snimka Laurila je prikazao kako izgledaju vežbe pripadnika obezbeđenja brodova, što je uključivalo i vežbe gađanja na otvorenom moru.

Od 2009. godine unajmljivanje obezbeđenja za brodove dok prolaze kroz područja na kom deluju gusari je postalo dosta češće, a broj uspešnih otmica posade i brodova je znatno umanjen. Ipak, somalijski gusari su u međuvremenu proširili svoje aktivnosti preko skoro celog Indijskog okeana, tako da neretko napadaju i brodove u blizini Indije u zadnjih nekoliko godina.

Upravo zbog toga kompanije sve češće unajmljuju naoružane pripadnike obezbeđenja (uglavnom bivše pripadnike mornarica raznih vojski) kako bi se ovome stalo na put.

IZVOR: FB / LADBible

Autor: redportal.rs

#Brodovi

#gusari

#odbrana

#pripreme