Nikola Pašinjan izneo svoje uslove

Vanredni parlamentarni izbori u Jermeniji mogu se održati 2021. godine ako se parlamentarna opozicija slaže sa određenim uslovima, rekao je premijer republike Nikola Pašinjan.

- Frakcija Svetla Jermenija se, u stvari, već složila, davši juče predlog. Ostaje da se razjasni stav frakcije Prosperitetne Jermenije. Ako postoji saglasnost parlamentarne opozicije, izbori se mogu održati ove godine - Rekao je Pašinjan na javnom servisu tokom marša u centru Jerevana nakon mitinga njegovih pristalica koje je sazvao.

Da bi raspustio parlament, jermenski premijer mora podneti ostavku, a ako parlament dva puta zaredom ne izabere novog premijera, automatski će se raspustiti i zakazati novi izbori.

Pašinjan je ranije ponudio parlamentarnoj opoziciji da potpiše dokument prema kojem, u slučaju njegove ostavke, neće nominovati svog kandidata, ali je opozicija odbila ovaj predlog. Prošle nedelje uveče, šef opozicione frakcije Svetla Jermenija Edmon Marukjan pozvao je Pašinjana da napusti ideju o smeni načelnika Generalštaba oružanih snaga Onika Gasparjana, predlažući "dogovor" za vanredne parlamentarne izbore.

- Predlažem da premijer sutra povuče iz predsedničke administracije svoj predlog za razrešenje načelnika Generalštaba oružanih snaga. Kao odgovor, spremni smo da potpišemo bilo koji dokument sa premijerom da u slučaju njegove ostavke i raspisivana prevremenih parlamentarnih izbora, nećemo nominovati ili ćemo podržati bilo kog kandidata za ovu funkciju - napisao je Marukian na svojoj Fejsbuk stranici.

Prema njegovim rečima, sprovođenje ovog predloga izvešće zemlju iz unutrašnje političke krize. U međuvremenu, vladajuća frakcija jermenskog parlamenta Moj korak nazvala je Marukjanovu izjavu "nelogičnom".

- Ovo je nelogičan predlog. Bilo bi logično da je Marukjan rekao da su spremni da potpišu memorandum o prevremenim izborima bez ikakvih uslova - rekao je Ruben Rubinjan, šef stalne komisije za spoljne odnose, član frakcije Moj korak.

Na skupu u ponedeljak, Pašinjan je rekao da smatra potrebnim što je zatražio ostavku načelnika Generalštaba oružanih snaga, ali je dao predlog za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora ako se parlamentarna opozicija složi sa njegovim stanjem.

- Ako parlamentarne snage prihvate naš predlog, dat krajem decembra prošle godine - početkom januara, onda smo spremni za vanredne parlamentarne izbore. Dajem vam drugu priliku. Idemo na izbore i vidimo čiju ostavku ljudi zahtevaju - reako je Pašinjan.

Autor: redportal.rs

#Jeremenija

#Jerevan

#Vanredni izbori