Sardinija se vraća u normalu

Dok se broj novih slučajeva koronavirus povećava na severu Italije, ostrvo Sardinija steklo je priželjkivani status "bele zone", što znači da će ponovo biti dozvoljeno da se u toku večernjih časova sedi u restoranima i kafićima, kao i ponovno otvaranje teretana, bioskopa i pozorišta.

Ranije ove godine, italijanska vlada dodala je status "bele zone" svom sistemu ograničenja po bojama za preduzeća i škole, a oznaka "crvena zona" podrazumevala je najstrože mere, navodi AP.

Počevši od sutra, region Sardinije, sa incidencijom manje od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika, moći će da dozvoli najviše slobode otkako je drugi talas infekcija korona virusom prošle jeseni podstakao vladu da pooštri ograničenja širom zemlje nakon njihovog ublažavanja tokom leta.

Izveštaj Ministarstva zdravlja koji pokriva treću nedelju februara pokazuje da je incidencija u celoj zemlji bila 145 slučajeva na 100.000 stanovnika, a u nekoliko regiona situacija je mnogo gora.

Mediteransko ostrvo Sardinija je popularno odredište za odmor. Prošlog leta su se gužve u diskotekama i klubovima navodile kao glavni razlog eksplozije slučajeva u Italiji u poslednjim mesecima 2020. godine, piše AP.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Italija

#Sardinija

#koronavirus

#pandemija