Da li ste znali da se u Francuskoj dnevno proda oko 6 miliona bageta?
Francuski hleb je napravljen od mešavine pšeničnog brašna, vode, kvasca i soli, a uskoro bi se mogao naći na Uneskovoj listi kulturnog blaga. Pekari kažu da je tradicionalni zanatski hleb potisnut smrznutim štapićima za hleb.
- Ne postoji nijedna tajna pravljenja dobrih tradicionalnih bageta. Potrebno je vreme, dobro brašno, bez aditiva i pravi način pečenja - rekao je Mikael Ridelet, vlasnik lanca pekara.
Konfederacija francuskih pekara podnela je zahtev za dodavanje bageta na rang listu nematerijalnog blaga Ujedinjenih nacija. Baget se našao u konkurenciji dva rivala za francusku ponudu: pocinkovanih krovova Pariza i vinskog festivala Biu d'Arboa u regiji Žira. Pekari ističu da bi Uneskov popis zaštitio zanat koji se prenosio kroz generacije i zaštitio baget od varalica širom sveta.
Uredba francuske vlade iz 1993. godine nalaže da se tradicionalni bageti moraju praviti od samo 4 klasična sastojka i ničeg drugog. Fermentacija testa treba da traje 15 do 20 sati na temperaturi između 4 i 6 stepeni Celzijusa.
- Prvi posao koji tražimo od deteta je da kupi baget u pekari. Dužni smo da zaštitimo ove navike - istakao je Dominik Anrakt, predsednik federacije pekara.
BIL GEJTS: Vakcinisao sam se, ali ću još nositi masku!
TRAVNIK: Uskoro se otvara Rodna kuća Ive Andrića 🏡📚
Autor: redportal.rs