Američka Uprava za hranu i lekove odobrila je hitnu upotrebu vakcine kompanije za koju je potrebna samo 1 doza

FDA je saopštila da Džonson i Džonson vakcina nudi snažnu zaštitu protiv najvažnijih stvari: teških slučajeva bolesti, hospitalizacija i smrtnih slučajeva, piše Glas Amerike.

Jedna doza je 85 % delotvorna protiv najtežih slučajeva COVID-19, pokazalo je veliko istraživanje sprovedeno na 3 kontinenta. Zaštita je snažna i u zemljama kao što je Južnoafrička Republika, gde se širi soj korona virusa koji najviše zabrinjava.

Predsednik SAD Džo Bajden pozdravio je vest da je FDA odobrila upotrebu 3. vakcine, ali i upozorio Amerikance da i dalje poštuju mere za suzbijanje koronavirusa.

Kompanija je zatražila odobrenje hitne upotrebe vakcine u Evropi i u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, a planira da do kraja godine proizvede oko milijardu doza globalno. Bahrein je u četvrtak prvi odobrio upotrebu Džonson i Džonson vakcine.

Vakcina kompanije Džonson i Džonson može se skladištiti u frižiderima široke namene što olakšava njenu distribuciju u odnosu na vakcine kompanija Fajzer ili Moderna koje je potrebno čuvati zamrznute na niskim temperaturama.

Autor: redportal.rs

#Džonson i Džonson

#Vakcina

#cepivo

#odobrena