Svet obišle tužne fotografije preostala dva primerka severnih belih nosoroga

Veterinari i lovočuvari u okrugu Laikipija u Keniji ovih dana su postali poznati širom sveta, nažalost ne iz nekog vedrog razloga. Naime, objavljene su fotografije ovih ljudi koji se svojski trude da sačuvaju dva jedina preostala primerka severnog belog nosoroga od lovokradica.

Fotografije nosoroga, koji su inače ženke, majka i ćerka, načinio je poznati prirodnjački fotograf iz SAD Džastin Mot (Justin Mott) kao deo posebne serije fotografija pod nazivom Srodni čuvari (Kindred Guardians) čiji je fokus na ljudima koji su svoje živote posvetili očuvanju prirode.

On je objasnio da za ovu podvrstu belih nosoroga nažalost više nema nade, jer je poslednji mužjak umro pre 3 godine u istom parku u kom su uslikane ove ženke.

- Zadnji mužjak belog nosoroga se zvao Sudan, i umro je 2018 godine u Laikipiji prirodnom smrću, što je zapečatilo sudbinu ove podvrste nosoroga. Natu i Fadžin su sad jedini preostali beli nosorozi na svetu - objasnio je on.

Ovi nosorozi žive u području koje je ograđeno unutar okruga, gde na njih motre pripadnici kenijske Nacionalne policijske rezerve (NPR) i time obavljaju funkciju lovočuvara. O ovim nosorozima se takođe brinu i veterinari-pazitelji, tako da ženke žive relativno miran život.

Broj svih nosoroga u svetu drastično opada, a to je posebno pogodilo bele nosoroge, koji su najveći sisari na svetu posle afričkih slonova. Primer belih nosoroga je još jedan u nizu koji treba da nas natera na razmišljanje - da li je baš sve vredno samog profita?

Foto: Media Drum World/nepoznato

Autor: redportal.rs

#beli nosorog

#kenija

#lovočuvari