Legendarni investitor i biznismen uporedio bitkoin sa lovom na lisice iz citata Oskara Vajlda

Čuveni investitor i partner Vorena Bafeta u kompaniji Berkšir Hetavej Inkorporejted (Berkshire Hathaway Inc.) Čarli Manger, dao je ocenu o bitkoinu kao sredstvu koje nije dovoljno sigurno kako bi postalo svetski prihvaćeno kao univerzalni oblik plaćanja.

- Ne mislim da će bitkoin na kraju završiti kao sredstvo plaćanja za svet. Suviše je nestabilan da bi služio kao sredstvo razmene - rekao je on na godišnjem obraćanju za medije kompanije Dejli Džurnal (Daily Journal) u kojoj obavlja posao generalnog direktora.

Po njemu, sve centralne banke na svetu vole da kontrolišu svoja sredstva i bankarske sisteme, dok se bitkoin ponaša kao neka vrsta zamena za zlato, koje kako sam kaže - nikad nije voleo da kupuje.

- Kako nikad nisam kupovao zlato, tako nikad ne bih kupovao ni bitkoin, što preporučujem i ostalima - napomenuo je on.

Manger je dodao i da ga čitava priča oko bitkoina podseća na jednu rečenicu iz knjige Oskara Vajlda.

- Bitkoin je kao odeljak iz knjige Oskara Vajlda kada kaže da je lov na lisice nešto neizrecivo o gonjenju nečega nejestivog - zaključio je on.

Svakako, njegove reči treba uzeti u obzir, međutim, treba imati u vidu i da je Menger ipak predstavnik ekonomije 20. veka, tako da će naredni period pokazati da li je u pravu on ili nova vrsta biznismena koju danas predstavljaju Ilon Mask ili Džef Bezos.

Autor: redportal.rs

#Ekonomija

#bitkoin

#sredstvo plaćanja

#čarli manger