Još jedna noć nasilnih protesta u Barseloni

Protesti u Barseloni u znak podrške španskom reperu Pablu Aselu, uhapšenom zbog vređanja monarhije i veličanja terorizma, prerasli su šestu noć zaredom u nasilne sukobe između policije i grupa uglavnom mladih ljudi u centru grada.

Kao i prethodnih dana, nedelja je započela mirnim protestom u Barseloni, gde su umetnici naslikali mural kojim su kritikovali španskog kralja Felipea VI i njegovog oca, bivšeg kralja Huana Karlosa I, kako bi pokazali solidarnost sa Aselom, javlja AP.

Ali kako je padala noć, napetost se povećavala dok su demonstranti uglavnom obučeni u tamnu odeću marširali centrom grada do sedišta Nacionalne policije. Posle pola sata zasipanja kamenjem, flašama, otpadom i petardama, katalonska policija aktivirala se i počela da razbija protest.

Prodavnice u centru grada ponovo su bile na meti vandala koji su razbili izloge. Više od 100 ljudi, uključujući sedmoricu danas, uhapšeno je zbog nasilnih sukoba s policijom otkako je Asel uhapšen u utorak i poslat na izdržavanje devetomesečne zatvorske kazne za svoje tvitove i tekstove koji su vređali španskog monarha i hvalili terorističko nasilje.

Katalonska policija saopštila je da je u subotu izvršeno preko 35 hapšenja u Barseloni i drugim obližnjim gradovima nakon što su izgrednici razbili izloge prodavnica i vodili borbe sa policijom. Ostali protesti širom Španije, uključujući glavni grad Madrid, uglavnom su protekli mirno.

Autor: redportal.rs

#Barselona

#Pablo Asel

#nasilje

#protesti

#šapnija