Završeni regionalni izbori, socijalisti osvojili najviše glasova

Socijalisti su zabeležili najbolji rezultat na regionalnim izborima u Kataloniji, ali separatističke partije su uvećale svoju već ostvarenu većinu.

U izuzetno tesnoj trci, unionistička Katalonska socijalistička partija (PSC) osvojila je 23% glasova i 33 mandata, što je isti broj koji je osvojila i Katalonska republikanska levica (ERC) uz oko 2% glasova manje. Svega 1 mandat manje je osvojio pokret Zajedno za Kataloniju koji je sa Katalonskom republikanskom levicom činio većinu u regionalnom parlamentu.

Katalonska socijalistička partija gotovo izvesno neće činiti većinu u novom sazivu katalonskog parlamenta, međutim, ova partija je ostvarila sjajan rezultat u odnosu na 2017. godinu kada je osvojila 9% glasova manje. Još jedan dobar rezultat je ostvario desničarski VOX sa 7,7% glasova, dok 2017. godine nisu ni učestvovali na regionalnim izborima.

Za vreme kampanje, separatističke partije su potpisale manifest kojim su odbile mogućnost stvaranja nove administracije sa socijalistima, zato što bi, kako oni kažu, to dovelu u pitanje katalonski suverenitet.

Izlaznost na ovim izborima bila je 54%, a u najvećoj meri se takva izlaznost pripisuje pandemiji koronavirusa koja je u najvećoj meri

Autor: redportal.rs

#Barselona

#Katalonija

#Španija