Astra Zeneka sklopila ugovor sa još jednom državom

Severna Koreja očekuje da do sredine godine dobije skoro dva miliona doza vakcine protiv COVID-19 koju su razvili kompanija Astra Zeneka i Univerzitet u Oksfordu, saopštile su vodeće agencije globalnog programa za nabavku vakcina Kovaks.

Prema privremenom izvještaju Kovaksa o distribuciji vakcine, Severna Koreja dobiće 1.992.000 doza vakcine koju proizvodi Astra Zeneka.

U Severnoj Koreji do sada nije registrovan nijedan slučaj zaraze koronavirusom, što celu situaciju čini po malo paradoksalnom.

Foto: Korean Central News Agency, preko Reuters/nepoznato

Nameće se pitanje da li je zatvorenost zemlje poput Severne Koreje zaista toliko efikasan način zaštite od koronavirusa, ali se rukovodstvo u Pjongjanju sa 2.000.000 vakcina sprema za nepredvidljivu budućnost?

Druga opcija jeste ona da i u Severnoj Koreji poput svih ostalih zemalja na svetu postoji određen broj zaraženih koronavirusom, ali da vlasti u toj diktaturi kriju prave podatke od domaće i svetske javnosti.

Zanimljiva je i činjenica da Severna Koreja ne uzima kinesku vakcinu, iako je Kina praktično jedina država sa kojom Pjongjang ima potpune međudržavne odnose.

Autor: redportal.rs

#Astra Zeneka

#Severna Koreja

#Vakcina

#britanska vakcina

#pjongjang

#vakcina u severnoj koreji

#vakcinacija

#vakcinisanje