Mumija stara više od 2.000 godina oduševila istraživače

U starom gradu Taposiris Magna koji se nalazi na obali Sredozemnog mora, na severu Egipta, pronađena je mumija iz perioda Kleopatre koja ima jednu neobičnu osobinu - zlatan jezik.

Grad u kojem je mumija pronađena je sagrađen 270 godine p. n. e, dok je Egiptom vladao faraon Ptolomej II Filadelf, međutim njegove grobnice nisu nikad bile u potpunosti istražene, tako da je ovo otkriće samo potvrdilo pretpostavke da ovaj grad krije još dosta tajni.

IZVOR: YT / PatrynWorldLatestNew

Iskopavanja na ovoj lokaciji vrši iskusni tim arheologa sa Univerziteta Santo Domingo već skoro desetak godina, tako da je ovo samo još jedno u nizu otkrića do kojeg su došli.

Prema njihovom mišljenju, razlog zašto je ovoj mumiji umetnut zlatni jezik treba tražiti u ondašnjem verovanju da će pomoću ovakvih specijalnih alatki preminuli moći da priča sa Ozirisom kada ode na onaj svet. Mumija je pronađena na groblju na kojem je pored nje pronađeno još 15 grobnica, koje sve datiraju iz istog perioda.

Vesti sa severa Egipta dolaze nekoliko meseci nakon serije velikih otkrića u Sakari koja su se dešavala od septembra do novembra prošle godine, o čemu smo već pisali.

Svakako, jednog dana kada epidemija koronavirusa prođe, imaćemo dosta više razloga da posetimo Egipat nego pre nje.

Autor: redportal.rs

#Egipat

#mumija

#zlatni jezik