Gugl spremio odgovor na zakon protiv te kompanije

Guglov plan da otvori svoj portal je rezultat predloženog zakona u Australiji koji bi naterao tu kompaniju da plaća lokalnim medijima za sadržaj koji se pojavljuje na njihovom pretraživaču.

Miša Kečel, urednik akademskog sajta The Conversation je rekao da sarađuje sa Guglom oko stvaranja News Showcase medijskog sajta.

Gugl je već bio najavio ovaj projekat, ali je odložen upravo zbog najavljenjog zakona u Australiji koji se tiče regulacije konkurencije.

Gugl ovim želi da dokaže da ne treba da postoji nikakva regulacija države i da mogu samostalno da se dogovaraju sa lokalnim medijima.

Mnogi lokalni portali nisu želeli da daju izjave vezano za saradnju sa Guglom.

Glavni odgovorni za Gugl u Australiji Mel Silva je izjavio da će se oni povući iz Australije ako ovakav zakon, koji je prvi svoje vrste u svetu, bude proglašen.

Silva je rekao da se oni protive plaćanju prikazivanja linkova ka člancima, ne samom postavljanju vesti.

- Trenutno nijedan vebsajt ili pretraživač ne plaća da povezuje ljude sa drugim sajtovima preko linkova, zakon bi to omogućio i Gugl bi to plaćao prvi put u našoj istoriji - rekao je Silva.

Po novom zakonu, Gugl kao i Fejsbuk bi morali da ugovore sa lokalnim medijima čiji sadržaj vodi na njihovu platformu. Ako ne bi uspeli da se dogovore, država bi morala da odredi arbitra koji bi to uradio umesto njih.

Novi zakon se očekuje da će biti proglašen vrlo brzo.

- Ako Gugl dokaže da može da se dogovori sa pablišerima onda neće biti potrebne za nekom zakonskom intervencijom - rekao je Derek Vajldling, profesor na Tehnološkom Univerzitetu u Sidneju.

- Pitanje je samo da li će ti ugovori odgovarati svim lokalnim portalima. Ti ugovori koje Gugl može da predloži će biti u redu za neke ali ne i za sve - dodao je Derek.

Autor: redportal.rs

#Portal

#australija

#gugl