Da li je došlo vreme da Mateo Salvini postane italijanski premijer?

Poslednjih dana u Italiji je aktuelna kriza vlade, pa se tako svi spremaju za nove izbore i predstojeću predizbornu kampanju. Danas je odjeknula vest da je premijer Đuzepe Konte podneo ostavku, tako da su nakon pada vlade parlamentarni izbori nikad bliži.

Foto: Printscreen YouTube/ Palazzo Chigi

Nekoliko ispitivanja javnog mnenja koje su poslednjih dana sprovedena u Italiji u očekivanju ostavke premijera Đuzepea Kontea, pokazuju da bi, ukoliko bi se sada išlo na izbore i glasalo, većinu imale stranke desnog centra, piše onlajn novina Fanpejdž.

Na prvom mestu je, prema ispitanim Italijanima, stranka Liga Matea Salvinija koja, zavisno od ankete, ima podršku između 23 i 24 odsto birača.

Foto: Instagram/matteosalviniofficial

Na drugom mestu je Demokratska stranka koju podržava 20 odsto biračkog tela, na trećem mestu su Italijanska braća sa 16 odsto, a sledi Pokret pet zvezdica sa 14 odsto glasova birača.

Ankete, napravljene ovih dana kada se govorilo o padu vlade, pokazuju da bi koalicija desnih stranaka imala solidnu većinu od 46 odsto glasova, dakle više od onoga što bi, u slučaju da se glasa sada, imale stranke levog centra koje čine sadašnju koalicionu vladu. Sa tim procentom glasova, desnica bi najverovatnije imala preko 50% mandata u skupštini i mogla nesmetano da formira vladajuću većinu.

Međutim, ni stranke desnog niti one levog centra ne bi mogle obrazovati većinsku vladu bez pomoći malih stranaka.

U grupi desnih to je Forca Italija nekadašnjeg premijera Silvija Berluskonija, kojoj bi poverenje ukazalo 7 odsto birača, a u grupi stranaka levog centra Italija Viva Matea Rencija, koja zavisno od ankete ima između 2,5 i 3 odsto glasova birača.

Autor: redportal.rs

#Italija

#Izbori

#berluskoni

#berluskonijeva stranka

#forca italija

#italijanska braća

#konte

#liga

#pokret 5 zvezdica

#renci

#salvini