Grad koji je postao planetarno poznat pre godinu dana sada funkcioniše normalno

Godinu dana nakon što je bio prvi grad na svetu u kom je proglašeno zatvaranje (lockdown) stanje u Vuhanu se u suštini vratilo u normalu. U ovog kineskom gradu zatvaranje je proglašeno tačno 23. januara 2020, nakon što su prvi slučajevi zabeleženi krajem 2019. godine.

Najrestriktivnije mere su trajale 76 dana, ali tada se COVID19 proširio po celom svetu, do sada usmrtivši više od 2 miliona ljudi. Danas, međutim, stanje u Vuhanu je praktično isto kao pre izbijanja pandemije. Istina, pijaca u kojoj se veruje da je virus nastao je i dalje zatvorena, dok stanovnici još uvek nose maske, ali život se definitivno vratio u normalu.

IZVOR: YT / The Independent

Zapravo, mnogi stanovnici Vuhana su sada srećni što žive ovde, budući da itekako imaju saznanja kakva je situacija u mnogim drugim krajevima sveta.

- Svi su bili nervozni tada, pre godinu dana. Sada je stanje dobro. Vlada i nacija su itekako posvetili veliku pažnju nama iz Vuhana. Dobili smo veliku podršku, osećamo se blagosloveno. U ovom trenutku nijedna zemlja na svetu nije sigurna kao Kina kada je zaraza u pitanju - kaže žitelj ovog grada Mes Van, inače penzioner.

Učitelj engleskog jezika, 29-godišnji ozbiljan čovek po imenu Jen je sličnog mišljenja.

- Ne plašim se novog talasa jer verujem da više nema skrivenih džepova virusa u ovom gradu. Mislim da je velikim brojevima zaraženih došao kraj - izjavio je on za medije.

Za to vreme, u najvećem broju zapadnih zemalja se još uvek ne zna datum kada će zatvaranja biti ukidana, pa se čak ne zna ni kad bi mogao da nastupi trenutak makar delimičnog popuštanja mera. Zapravo, iz Ujedinjenog kraljevstva čak dolaze glasine da se razmišlja o mogućnosti potpunog zatvaranja granica ove države ka spolja.

Ako ništa drugo, ovoga puta su Kinezi, po svemu sudeći, bolje prošli.

IZVOR: YT / BBC News

Autor: redportal.rs

#Covid19

#korona

#koronavirus

#pandemija

#vuhan