Šta je najisplativije profesionalno igrati

Godina koje je sada već uveliko iza nas je po svačemu bila posebna, pa tako i po znatno manjim nagradnim fondovima na esports takmičenjima.

Ostali smo bez velikog broja turnira, kao što su Dota 2 International, CS:GO Major, Fortnite Svetsko Prvenstvo, pa se čak i LoL Worlds igrao bez publike. To je sve doprinelo tome da nagrade budu manje nego prethodnih godina, ali opet dovoljno velike da se može dokazati da je esport nešto što tek dolazi.

Listu ispod je objavio Esports Observer, koji je detaljno sabrao nagradne fondove svih turnira koji su se održali u 2020. godini.

Foto: Observer

Nešto što je uvek bilo glavni deo Dota 2 scene je The International, koji je iz godine u godinu obarao sve rekorde po veličini, što je samo potvrdio TI9, koji je imao nagradni fond od $34 miliona. Nažalost, ove godine smo zbog pandemije ostali bez najvećeg esports događaja u godini, zbog čega je Dota 2 izgubila mesto broj 1. na ovoj listi.

To mesto su prepustili CS:GO-u, koji je i bez dva Majora uspeo da zadrži visok nivo i da pored katastrofe koja je zadesila severnoameričku scenu osvoji prvo mesto. Iako nismo gledali LAN turnire, cela godina je bila ispunjena online turnirima, koji su glavni razlog što je CS:GO zauzeo prvo mesto sa $14,75 miliona.

Esport koji je najbolje uspeo da se organizuje i pored svih prepreka je definitivno bio League of Legends, koji se zasluženo nalazi na trećem mestu sa tačno 8,000,000 dolara. Iako svi znamo da je LoL možda i najpopularniji esport na svetu, po nagradama nikada nisu mogli da pariraju Valve-ovim naslovima. Način na koji funkcioniše Moba je dosta drugačiji od drugih, te igrači mnogo veću zaradu ostvare kroz plate, nego kroz nagradne fondove, što još uvek nije format koji je svuda prihvaćen. To je glavni razlog zašto LoL verovatno nikada neće parirati konkurenciji kada su u pitanju nagrade, ali to istovremeno ne znači da su njihove igrači manje plaćeni.

Nakon toga je usledio Fortnite, koji je takođe dosta izgubio kada je otkazan svetski šampionat. U 2019. godini to je bio drugi najveći turnir, pošto je fond iznosio $30 miliona, pa se ove kao i kod Dote može osetiti veliki udarac. Iza Fortnite-a se nalaze još četiri šutera, CoD, R6S, Overwatch i PUBG. Poslednja dva mesta pripala su Hearthstone-u, koji je ove godine malo povratio igrače izlaskom Battlegrounds-a, i Rocket League, za koji možemo reći da je osveženje na ovoj listi.

Nadamo se da će se u 2021. godini polako vratiti pravi svi najveći turniri, kao i publika koja čini sve te događaje posebnim.

Autor: redportal.rs

#2020

#esport

#zarada