Sudija rekao da tužba nije "neozbiljna ili očigledno neosnovana".

Sudija kanadskog Vrhovnog suda odobrio je tužbu protiv kompanije Epic Games, izdavača igre Fortnite, koju su podneli roditelji iz Kvebeka jer su njihova deca navodno postala zavisna od ove video-igre, piše Business Insider.

U julu su tri roditelja rekla sudiji Silvenu Lusijeu da su njihova deca ozbiljno zavisna od Fortnite-a i da su zbog toga prestala da jedu, spavaju i tuširaju se.

Sada je sudija Lusije rekao da tužba nije "neozbiljna ili očigledno neosnovana".

- Sud zaključuje da postoji ozbiljno pitanje koje treba argumentovati, potkrijepljeno dovoljnim i konkretnim navodima o postojanju rizika ili čak opasnosti koje proizilaze iz igranja Fortnite-a -  odlučio je Lusije.

Advokat iz firme koja je podnela tužbu uporedio je gejming kompaniju, Epic Games, sa proizvođačem duvana u intervjuu, i rekao da je pravna odgovornost "u osnovi ista".

Sudija Lusije se izgleda složio sa ovim poređenjem rekavši da "štetno dejstvo duvana nije prepoznato niti priznato preko noći".

Međutim, sud se nije složio sa tvrdnjom roditelja da je Epic Games namerno napravio Fortnite tako da stvara zavisnost.

- Sud nalazi da nema dokaza za ove navode o namernom kreiranju igre koja izaziva zavisnost. Ovo ne isključuje mogućnost da igra zapravo stvara zavisnost i da se pretpostavlja da je njen dizajner i distributer znaju to - napisao je sudija.

Epic Games je, naravno, negirao validnost tužbe

- Roditelji mogu da dobijaju izveštaje o vremenu igranja koji prate koliko njihovo dete igra svake nedelje, i mogu da zahtevaju roditeljsku dozvolu pre nego što kupe bilo šta u igri. Planiramo da se borimo protiv ovoga na sudu. Verujemo da će dokazi pokazati da je ovaj slučaj neutemeljen - saopštila je kompanija.

Autor: Telegraf

#Epic Games

#Fortnite

#deca

#igra

#igrica

#roditelji

#sudija

#zavisnost