Trka za veći udeo na e-sport tržištu

Novinar Ričard Luis je tokom podkasta o dešavanjima na CS:GO sceni, govorio i o istoriji između Riot Games-a i Valve-a. Prema Luisu, izdavač League of Legends-a je agresivno pokušao da uspori rast Dote 2 kao esportsa, i zacementira svoju poziciju u rastućem žanru, kao primarna igra.

Luis dodaje da je Riot ucenio velike organizacije poput Dignitas-a i Evil Geniuses-a, tako što im nije dozvoljavao da imaju Dota 2 tim, ukoliko planiraju da se takmiče na League of Legends turnirima i profesionalnoj sceni, koju su u tom momentu kreirali. Iako je Riot ovo osporavao, slične glasine su se pojavila prilikom osnivanja LCS takmičenja.

Čitavu temu pokrenule su glasine i izveštaji iz 2012. godine, prema kojima je Riot Games pokušao da nagovori severnoameričke organizacije da ne sponzorišu timove u konkurentskim igrama. Izvori su navodili situacije sa timovima EGTeam Dignitas, compLexity Gaming i Counter Logic Gaming, koji su razgovarali sa Riot-om o stvaranju timova u drugim moba naslovima, uključujući Dotu 2 i Heroes of Newerth.

Iako je Riot agresivno negirao izveštaje, bivši radnici organizacija, su nakon napuštanja ekipa, opuštenije pričali i potvrdili da je kompanija zaista pokušala da udalji esports organizacije od drugih moba. Nekoliko organizacija trenutno poseduje timove u LoL-u i drugim mobama, ali je veoma zanimljivo odsustvo većih severnoameričkih organizacija na Dota 2 sceni.

Bilo da su ove glasine tačne ili ne, već se neko vreme postavlja pitanje da li je Riot-u zaista svejedno ako se organizacije takmiče u drugim esportovima? Pre nekoliko godina kompanija je kontroverzno zabranila učešće ekipi Immortals u LCS-u, jer je organizacija kupila mesto u Overwatch ligi.

Valve veoma lenjo brine o svojim esports igrama, tako da i sami doprinose nestabilnosti svoje takmičarske scene, ali ovakve glasine samo potvrđuju da esports ima još mnogo da radi na regulativama i pravilima ponašanja. Da li se nešto slično dešava i u slučaju Valorant protiv CS:GO? Šta vi mislite? Kompletan podkast možete pogledati u nastavku.

IZVOR: YT / Richard Lewis

pročitajte još

UMRO MAJKL KOLINS

Autor: rur.rs

#dota 2

#esport

#riot games

#sabotirao