Velika afera u profesionalnom e-sportu

Komisija za integritet e-sporta (ESIC) je zvanično potvrdila da se njihovoj višemesečnoj istrazi o nameštanju CS:GO mečeva u Severnoj Americi pridružio i Federalni istražni biro (FBI).

ESIC je u septembru 2020. godine  pokrenuo detaljnu istragu o nameštanju mečeva na profesionalnoj Counter Strike: Global Offensive sceni, specifično sa severnoameričke ESL Mountain Dew lige. Posle meseci tišine, komesar ESIC-a Ijan Smit je u nedavnom intervjuu otkrio da je organizacija uspela da izgradi jak slučaj protiv osumnjičenih, sa arhivom tekstualnih poruka i audio snimaka igrača.

Treba imati na umu da osumnjičeni igrači nisu nameštali mečeve na svoju ruku, već je u pitanju čitava operacija u koju su umešani kladionički sindikati, koji su im aktivno nudili mito. Kao takva, privukla je pažnju i Federalnog istražnog biroa.

Ovo nije prvi put da je FBI umešan u profesionalnu CS:GO scenu. Naime, biro je ranije učestvovao u istrazi nameštanja mečeva u Australiji, ali zvaničnici tvrde da je slučaj u Americi ”daleko ozbiljniji”.

Autor: redportal.rs

#Fbi

#cs:go

#esport

#istraga