Novo istraživanje donelo neočekivane rezultate 🧐

Istraživanje koje je pre tri godine započeo tim psihologa sa Londonskog koledž univerziteta (University College London) obuhvatio je više od 11.300 mališana prosečne starosti od 11 godina, a baziralo se merenju redovnosti korišćenja društvenih mreža, interneta i igranju video-igara.

Tri godine kasnije, odnosno ovih meseci, dečaci su ponovo ispitani, ali ovoga puta i za simptome depresije (kao što su loše raspoloženje, loša koncentracija i gubitak osećaja zadovoljstva).

Ispostavilo se da su dečaci koji su pre 3 godine svakog dana igrali video-igre imali 24 odsto manje simptoma depresije od dečaka koji su to radili manje od jednog dana mesečno.

Međutim, ovaj efekat je bio primetan samo kod dečaka koji su imali malu fizičku aktivnost, dok kod devojčica nije primećen.

- Preporuke koje možemo da damo oko vremena koje se generalno provodi za ekranom treba da budu bazirane na našem razumevanju kako ove različite aktivnosti mogu da utiču na duševno zdravlje i da li je taj uticaj razuman. Ne možemo da tvrdimo da video-igre poboljšavaju duševno zdravlje, ali definitivno ne utiču loše na njega, dok smo zabeležili i neke prednosti - rekao je šef tima koji je sprovodio ovo istraživanje, doktorant na katedri za psihologiju Aron Kandola.

On je dodao da se igranje video-igara pokazalo kao korisno u vreme pandemije, jer su na taj način ljudi ostali u određenoj društvenoj vezi. Ipak, po njegovim rečima, u tome ne treba preterivati iz drugih razloga.

- Moramo raditi na smanjivanju vezanosti mladih generacija za ekran jer dugotrajno sedenje stvara druge vrste posledica po organizam, ali video-igre nemaju direktan štetan uticaj po razvoj dece - dodao je on.

Kada su devojčice u pitanju. rezultati su pokazali da su one koje su redovno koristile društvene mreže imale 13 puta veće šanse da razviju simptome depresije od onih koje to nisu radile.

Bilo kako bilo, izgleda da igranje Super Marija kad smo bili mali ipak nije bilo uzaludno.

Autor: redportal.rs

#depresija

#dečaci

#video-igra