Kreatori Fortnite igrice su tužbu Apple kompanije izneli pred EU

Ove kompanije su u pravnom sporu još od prošlog avgusta kada je Epic Games hteo da izbegne 30 % naknade od Apple za kupovinu unutar same igrice tako što je pokrenuo zasebni sistem naplate.

To je nateralo Apple da izbaci Fortnite iz svoje prodavnice i uputi pretnju da će skroz blokirati distribuciju Unreal Engine softvera koji se koristi za pravljenje igrica.

- Ta naknada od 30 %, mogu da stave i 50 %, 90 % ili 100 %. Imaju svako pravo da to urade na ovom tržištu - rekao je glavni odgovorni u Epic Games kompaniji Tim Svini.

- Epik ne traži da regulatori promene brojku od 30 % u neku drugu nego da vrate takmčinje na IOS - dodao je Tim.

Kompanija je takođe optužila Apple da sprečava kompanije da sami naprave svoje načune pretplate na njihovoj platformi kao što je spajanje više igara u jedan sistem, što Apple Arcade radi isto.

Apple je rekao da njihova pravila važe za sve jednako i da ih je Epik prekršio.

- Epik je omogućio novu vrstu naplate koja nije predstavljena i odobrena od Apple i to su uradili kako bi zaobišli pravila Apple koja važe za sve - izjavila je Apple kompanija.

- Ovakvo nemarno ponašanje je korisnike pretvorilo u pijune i to ćemo objasniti Evropskoj Komisiji - dodali su iz Apple kompanije.

Apple je do sada već promenio nekoliko pravila kao što je smanjivanje naknada za proizvođače igrica, ali to nije zadovoljilo kritičare ove kompanije.

Fortnite će se vratiti na iPhone i na Safari brauzer. Epik i Apple su razmenjivali dokumenta poslednjih nedelja zbog nadolazeće sednice u sudu u Maju.

Komisija, koja istražuje sisteme naplate u Apple kompaniji, zvanično je dobila žalbe.

- Obavićemo istraživanje po standardnim procedurama - izjavila je potparol Komisije

Autor: redportal.rs

#Epic Games

#Fortnite

#apple

#sud

#tužba