20 dana u Mariupolju u Dvorani Kulturnog centra (DKC) u Beogradu ☝️

Humanitarnom projekcijom filma ukrajinskog reditelja, novinara Asošijejted presa (AP) i dobitnika Pulicerove nagrade, Mstislava Černova, pod nazivom 20 dana u Mariupolju biće obeležena druga godišnjica ruske invazije na Ukrajinu.

Dokumentarni film 20 dana u Mariupolju, dobitnik više prestižnih filmskih nagrada i priznanja, uključujući nagradu BAFTA Britanske akademije i nominaciju za Oskara u kategoriji najbolji dokumentarni film, biće prikazan 21. februara u 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda.​ Projekciju organizuje Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs u saradnji sa ambasadama Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine​, te će se​ pre projekcije filma publici obratiti ambasador Ukrajine u Beogradu, NJ.E. Volodimir Tolkač i ambasador Velike Britanije u Beogradu, NJ.E. Edvard Ferguson, a video porukom i reditelj Mstislav Černov.

Ovaj događa​j ima humanitarni karakter i ceo prihod od prodaje ulaznica biće prosleđen organizacijama koje pomažu ugroženima ratom u Ukrajini.  Kupovina ulaznica po ceni od 400 dinara​ moguća je na blagajni DKC (Kolarčeva 6) ​- od 16:00 do 21:00.

Film 20 dana u Mariupolju predstavlja video dnevnik o opsadi grada i zločinima koji su tamo počinjeni. Svetsku premijeru imao je na festivalu Sandens u januaru prošle godine, gde je dobio nagradu za najbolji svetski dokumentarac, kao i nagradu publike. U Srbiji je film premijerno prikazan tokom poslednjeg izdanja Beldocs festivala.

Dokumentarni film Mstislava Černova prati tim novinara Asošijejted presa koji su ušli u strateški ukrajinski lučki grad Mariupolj veče uoči ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine. Mariupolj, na obali Azovskog mora, bio je jedna od prvih ruskih meta, razaranje i pod opsadom proveo 86 dana. Grad je okupiran od strane Rusije nakon jedne odnajdužih i najkrvavijih bitaka u ratu.

Tokom opsade, dok bombe padaju i stanovnici beže, a pristup struji, hrani, vodi i lekovima jeprekinut, jedini međunarodni novinarski tim koji je ostao u gradu trudi se da zabeleži zverstva rata i prenese svoje snimke. Okruženi ruskim trupama, novinari se sklanjaju u bolnicu, nesigurni da li će uspeti da pobegnu.

Podsećamo, autor filma, Mstislav Černov je zajedno sa kolegama iz produkcijskog tima filma Jevgenijem Maloletkom i Vasilisom Stepanenko, prošlogodišnji dobitnik Pulicerove nagrade za hrabro izveštavanje iz opkoljenog Mariupolja.

Film 20 dana u Mariupolju je nominovan za Oskara u kategoriji Najbolji dokumentarnifilm godine, a dodela ove najprestižnije filmske nagrade će se održati 10. marta 2024.godine.

Autor: Barbara Garčević