Nevena Šarčević govorila je za Redportal.rs o glumi, inspiraciji, filmskim klasicima i društvenim mrežama

Glumica Nevena Šarčević diplomirala je glumu u klasi Olivere Ježine i Anje Suše. Završila je i italijanski jezik i književnost u Beogradu, diplomirani je filolog. Nevena je glumica koja je Srbiji donela internacionalnu nagradu sa festivala Vesuvius International Film festival, koji se održava u Napulju. Dobila je nagradu kao najbolja u kategoriji za najbolju glumicu u showreelu - kratkom videu koji prikazuje ukupno dosadašnje stvaralaštvo nekog umetnika. Sa nama u razgovoru osvrnula se na svoju karijeru i najavila buduće uzbudljive projekte. 😎

U kom trenutku svog života si shvatila da želiš da se baviš glumom? 🎭

Još u detinjstvu shvatila sam da je to moj poziv, ali da ne zvuči kao kliše, sada bih da obrazložim osobine koje me boje za ovakvu jednu jaku profesiju punu nepredviđenih okolnosti. To su: disciplina, izdržljivost, voli me kamera, posedujem ogromnu količinu znanja, možda i više nego što bi trebalo u našoj zemlji, zatim, vladanje situacijom, dobro radim radnje, a imam i smisao za biznis, te od svog zanimanja pravim instituciju.

Sa kojim likom koga si igrala si se najviše poistovetila? 🧐

Ni sa jednim, dijametralno različito od moje suštinske ličnosti od Dude tinejdžerke u filmu Klip do žene matematičara Ojlera.

Foto: Privatna arhiva/Đorđe Čolaković

Ko je bio tvoj uzor tokom odrastanja? 👧

Baka, mamina mama, i mama. Takođe i deda sa očeve strane.

Ako bi se pravio film po tvom životu, ko bi glumio tebe? 🎥🎬

Moj život je veoma zanimljiv, film će se sigurno praviti jednog dana, knjigu pišem odavno. Ko bi uopšte rekao da sam prepatila, a toliko sam duhovita? Glumica bi morala da bude jaka, stabilna, obrazovana, otmeno lepa i, po mogućstvu, da ne bude ćerka neke glumice. Radili bismo kasting, po ugledu na strane kastinge, dobijali bi gomilu zadataka. Nije lako odigrati Nevenu Šarčević. Ali bilo bi veoma moćno i sadržajno rediteljima, producentima, glumcima, jer bi imali šta i da igraju. 😎

Šta radiš neposredno pre nego što se podignu pozorišne zavese? 🎭

Koncentrišem se.

Šta je najzanimljivije što si pogledala od domaćih filmova i serija u poslednje vreme? 📺

Gledala sam film U ime naroda, volim filmove o našim junacima. Zatim, Kralj Petar I, kao i neprikosnoveni Andrija i Anđelka. Posle Čkalje smatram da je Andrija Milošević komičar naše današnjice, poštujem njegov rad.

Po čemu želiš da te publika pamti? 🤔

Po pozitivnom stavu i da je sve moguće napraviti, po načinu građenja moje karijere i, naravno, po ulogama. Još uvek čekam neku kompleksniju ulogu da mogu da se iskažem po spajanju spojivog i nespojivog, što predstavlja, zapravo, umetnost. Po uvođenju dečije italijanske kinematografije zarad progresa srpske dečije kinematografije na naše podneblje.

Koji ti je omiljeni filmski klasik?

Gilda sa Ritom Hejvort, kao i Dama iz Šangaja, Makao sa Džejn Rasel, Muškarci više vole plavuše, Doručak kod Tifanija, Sabrina, Funny face, sve sa Odri Hepburn, zatim Razvod na italijanski način sa Marćelom Mastrojanijem, La dolce vita, E la nave va (I brod ode) od Federika Felinija, sjajan film!

Da glumiš u horor filmu, ko bi bila? Ona koja prva umire, ona koja na kraju bude heroj ili nešto između? 

Heroj. 💪💪💪

Sa kojim fiktivnim likom bi volela da odeš na večeru? 

Sa Harijem Poterom. 🤓

Od koga očekuješ da te sačeka poklon ispod jelke?

Od svih. 🎄🎁🎁

Foto: Privatna arhiva/Đorđe Čolaković

Koju društvenu mrežu najviše koristiš i zašto?  

Instagram i Fejsbuk zbog posla najviše. Koncentrišem se na poslovni segment, na filmske grupe u kojima sam, kao i na praćenje i komunikaciju sa svetskim producentima i glumcima, sa kojima sam u neposrednoj vezi. Naravno, tu je i praćenje domaćih informacija, kastinga i snimanja. Moj posao to zahteva. Iskreno, ne podržavam kačenje dece na društvene mreže, ali svako ima pravo da radi šta želi. Ne objavljujem veze transparentno, samo ukoliko neko može da shvati nasumice, niti ističem sa kim se družim privatno, jer ti ljudi nisu izabrali da budu javne ličnosti, već ja, sem ako i one nisu javne ličnosti.

Šta te nervira u virtuelnoj realnosti? 

Nenormalno stanje 24-časovne sreće i bogatstva! Sve što je neprirodno nije normalno, niti sija sunce non-stop, niti stalno pada kiša, nego se to smenjuje. 🌬🌞

Poruka za naše gledaoce, čitaoce i slušaoce? 💌

Cvet ne misli kako treba da se takmiči sa cvetom pored sebe, jednostavno procveta. Rumi
View this post on Instagram

A post shared by Nevena Šarčević actress (@nevenasharcevic)

IZVOR: IG / nevenasharcevic

Autor: redportal.rs

#Andrija Milošević

#Nevena Šarčević

#film

#glumica

#intervju

#pozorište

#Čkalja