MIRJANA KARANOVIĆ: Narodna drama je odmah privukla pažnju svojom provokativnom i emotivnom pričom.

Filmski projekat Narodna drama u režiji Mirjane Karanović i produkciji This and That Productions podržan je na konkursu francuskog Nacionalnog centra za film i pokretne slike Centre national de cinema et de l’mage animee - CNC.

Mirjana Karanović, rediteljka, ostvarenja je povodom ove veoma važne podrške filmskom projektu iz Srbije izjavila:

- Osećam ogroman ponos zato što je scenario iz naše zemlje izabran među nekoliko stotina iz celog sveta i koji je uspeo da dobije podršku najzahtevnijeg filmskog fonda na svetu. Za mene je to najbolji dokaz kvaliteta našeg filmskog projekta. Narodna drama je odmah privukla pažnju svojom provokativnom i emotivnom pričom. Sigurna sam da ćemo napraviti dobar i atraktivan film.

Producentkinja filma Snezana  van  Hauvelingen je istakla da je Narodna drama prvi filmski koprodukcioni projekat podržan od strane CNC kao rezultat bilateralnog sporazuma Vlade Republike Srbije i Republike Francuske koji je potpisan 2019.

- Jako je teško dobiti podršku Cinema du monde fonda, a još je veći presedan da ta podrška dođe pre podrške za produkciju u sopstvenoj zemlji. Nadam se da će i Filmski centar Srbije prepoznati važnost i podržati projekat.

Foto: martin zika

Bojan Vuletić, scenarista, rad na tekstu je opisao rečima:

- Bio je veliki izazov adaptirati izuzetno uspešnu dramu Olge Dimitrijević i svojevremeno pozorišni hit s obzirom da ženski likovi u srpskoj kinematografiji do sada nisu imali prostora da iskažu sve probleme s kojima se žene nose u savremenom srpskom društvu. Čast mi je da sam kao scenarista doprineo uspehu ovog po svemu ultimativno ženskog projekta, u kom su pored glavnih junakinja, glavni kreativni autori i producenti žene.

Dramaturškinja Olga Dimitrijević je rekla da joj je veoma drago da se pripreme za film uspešno odvijaju.

- Narodna drama je na pozorišnim scenama pomerila granice, u tematskom i estetskom smislu. Za mene je važno da umetnost i emancipacija idu ruku pod ruku, stoga mislim da je značajno da će ovim putem priča, i sve što ona nosi, doći do još većeg broja ljudi.

Foto: rozi kostani

U središtu filma je ljubavna priča između Anke, mlade žene koju je njena porodica primorala da se uda, i Branke, folk pevačice u koju se zaljubljuje. Projekat je do sada dobio podršku za razvoj Media Kreativne Evrope i Filmskog centra Srbije, a francuski producent je renomirana produkcija Elzevir Films.

Autor: Redportal.rs

#NARODNA DRAMA

#film

#mirjana karanovic