Jedanaesto izdanje filmskog festivala GoetheFEST biće otvoreno u Kulturnom centru Beeograda u četvrtak, 8. decembra u 20 časova. 📅

Jedanaesto izdanje filmskog festivala GoetheFEST, u organizaciji Goethe-Instituta i Kulturnog Centra Beograda, uz podršku ambasade SR Nemačke, biće otvoreno u Kulturnom centru Beeograda u četvrtak, 8. decembra u 20 časova. 📅

Na ovogodišnjem festivalu pod sloganom "Ljubav je nezaustavljiva" biće prikazano 7 nemačkih savremenih filmskih ostvarenja. 🎬 Na otvaranju će se prisutnima obratiti Ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Srbiji Anke Konrad, pomoćnica direktora za program Kulturnog centra Beograda Zorana Đaković Minniti i Sunčica Šido, koordinatorka programa kulture Goethe-Instituta.

Festival otvara film reditelja Andreasa Klajnerta Dragi Tomase, omaž Tomasu Brašu, izuzetno uzbudljivoj stvaralačkoj ličnosti na umetničkoj mapi Istočne i Zapadne Nemačke - pravom anarhisti koji provocira društvo. Braš je fenomen, pa reditelj i scenarista (Tomas Vendrih), tendenciozno ne prave klasičan biopik, pokušavajući da kreiraju likove na osnovu Brašovih originalnih dela i uspevaju da stvore poetsku atmosferu nalik onoj u Brašovim tekstovima i filmovima. Film Dragi Tomas bio je nominovan u 9 kategorija za nagradu Zlatni medved 2022, između ostalih i za "Najbolj igrani film", "Najbolju režiju", "Najbolji scenario". Osvojio je Gran pri za najbolji film i nagradu za najboljeg glumca na 25. Tallinn Black Nights Film Festivalu 2021.

Foto: Dragi Tomase/Dragi Tomase

U petak, 9. decembra na programu u Kulturnom centru Beograda su filmovi Kokon (Čaura) u19 časova i Jok u 21h. Film Kokon Leoni Knikerdorf, zajednička je projekcija Merlinke i GoetheFEST-a na ovogodišnjem izdanju. Ovaj lezbejski kompleksni coming of age film, o vrelom letu 2018. na Kotbuser Toru u Krojcbergu i prvim ljubavnim iskustvima 14-godišnje Lore, premijerno prikazan na Berlinalu 2020. u programskoj sekciji Generacija.

Foto: Flare Film/Alex Sass

U filmu Jok, u 15 scena života jednog para, ne radi se, prema reditelju Diteru Brigemanu, ni o čemu, osim o onome što čini život sa ili bez dece, u ili van odnosa. Film prikazuje cajtgajst miljea urbanih,obrazovanih, liberalnih levičara.

Beogradski program GoetheFEST-a održava se od 8. do 11. decembra u Kulturnom centru Beograda, program u Novom Sadu traje od 19. do 22. decembra u Kulturnom centru Novog Sada, a u Nišu od 10. do 13. decembra.

Autor: redportal.rs

#Dragi Tomase

#Festival

#GoetheFEST

#Jok

#Kokon

#Ljubav je nezaustavljiva

#film