Film se bavi aktuelnom temom ekonomije, kroz distopijski svet Hrčaka koji žive i vredno rade u Hrčkolendu

Novi kratki animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka O novcu i sreći imaće svetsku premijeru 12. avgusta 2022. godine na prestižnom filmskom festivalu u Lokarnu u Švajcarskoj, saopštili su iz Filmskog centra Srbije.

- O novcu i sreći bavi se aktuelnom temom ekonomije, kroz distopijski svet Hrčaka koji žive i vredno rade u Hrčkolendu, savršenoj državi sa savršenom ekonomijom u kojoj BDP konstantno raste, ne postoji nezaposlenost, a 100% stanovništva izjašnjava se da je srećno. Naravno, kao i svaki pokušaj nasilnog uređenja savršenog društva, svet Hrčaka ima i svoju mračnu stranu, koju postepeno otkrivamo tokom filma. Film traje 10 minuta i rađen je u zahtevnoj stop motion tehnici animacije, u kojoj su korišćene plastelinske lutke - navodi se u opisu filma.

Film O novcu i sreći producirala je filmska kuća Baš Čelik (producentkinja Jelena Mitrović) a koproducenti su Finta Film iz Slovenije (Tina Smrekar) i Bfilm iz Slovačke (Peter Badač).

Film je podržan od strane Filmskog centra Srbije, Slovenačkog filmskog centra i Creative Europe Media, a distributer je MIYU iz Francuske.

Autorka scenarija i vizuelnog koncepta je Ana Nedeljković, direktor fotografije Nikola Majdak, montažu filma radila je Milina Trišić, muziku Dušan Petrović, naratorka je Maša Mileusnić, dizajn zvuka potpisao je Julij Zornik a film su animirali Ana Nedeljković, Leon Vidmar i Nikola Majdak.

Foto: Tanjug/Baš Čelik

U radu na ovom filmu učestvovali su i brojni drugi saradnici.

Prvi animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka Rabbitland nagrađen je Kristalnim medvedom na Berlinalu 2013. godine i prikazan je na više od 100 festivala širom sveta.

Njihov drugi animirani film Neputovanja iz 2018. godine prikazan je na Berlinalu, Ansiju i Sandensu, kao i na brojnim drugim festivalima, a takođe je kvalifikovan za Oskara i nominovan za prestižnu Annie nagradu u Los Anđelesu.

Film O novcu i sreći je njihov treći kratki animirani film. Trenutno rade i na razvoju svog prvog dugometražnog animiranog filma Novi Rabbitland.

Autor: Tanjug

#Ana Nedeljković

#Baš Čelik

#Lokarno

#Nikola Majdak

#O novcu i sreći

#animirani film

#Švajcarska