Više od 90 filmova na Beldocs festivalu će biti dostupno za gledanje online 🎥

U bogatom programu 14. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, od 9. do 16. septembra u Beogradu, biće prikazano više od 100 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja. Beldocs će biti održan u hibridnom formatu, u nekoliko prostora u Beogradu i onlajn. Sva festivalska događanja biće u potpunosti organizovana u skladu sa merama suzbijanja Covid-19.

U subotu, 21. avgusta, počela je prodaja karata za fizičke projekcije na festivalu. Karte su u prodaji preko Beldocs online servisa, dok će kupovina ulaznica na lokacijama održavanja festivala biti moguća od početka septembra do kraja festivala, osim za Amfiteatar Muzeja Jugoslavije gde će fizička prodaja biti moguća samo na licu mesta, pola sata pred projekciju. Cena karata je 300 dinara za sve projekcije, osim za one u Muzeju savremene umetnosti Beograd, koje će se prodavati po ceni od 100 dinara. Više od 90 filmova na Beldocs festivalu će biti dostupno za gledanje online, od 9. septembra u 22.00 do 16. septembra u 23.59 č.. Cena karte je 200 dinara ili 2 dolara za dugometražne filmove, a 150 dinara ili 1.5 dolar za kratkometražna ostvarenja. Filmovi će biti dostupni preko linka Beldocs online u glavnom meniju festivalskog sajta.

Na otvaranju festivala 9. septembra, pod otvorenim vedrim nebom u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije biće prikazan film Fejt i Branko u režiji Ketrin Hart, intimni dokumentarac koji prati ljubav i odnos 2 muzičara, britanske harmonikašice Fejt Eliot i romskog violiniste Branka Ristića.

Marko Grba Singh

Foto: Privatna arhiva/Vidoje Manojlović

- U ovom izdanju ćemo predstaviti 107 filmova u 16 programskih celina. Ponosan sam na činjenicu da i ove godine imamo projekcije na otvorenom. Takođe se jako radujem projekciji video dnevnika Nelsona Salivena, za koga mnogi kažu da je prvi vlogger u istoriji, čovek koji je anticipirao selfi još osamdesetih godina prošlog veka. Tu je i retrospektiva dokumentaraca portugalskog velikana Pedra Košte, čije smo igrane filmove imali prilike da gledamo u Beogradu u prošloj deceniji” - istakao je Marko Grba Singh, umetnički direktor festivala.

Beldocs će biti održan na otvorenom u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, ali i na terasi Art bioskopa Kolarac. Posetiocima Beldocsa na raspolaganju će biti i sale partnera Festivala - Jugoslovenske kinoteke, Doma omladine Beograda, Dvorane kulturnog centra Beograda, Muzeja savremene umetnosti Beograda, Centra za kulturu Vlada Divljan i bioskopa Balkan - u kojima će moći da uživaju u najboljim svetskim dokumentarcima novije produkcije.

Igor Stanojević

Foto: privatna arhiva/Vidoje Manojlović

- Drago mi je što ćemo i ove godine i mimo retrospektiva prikazati srpske premijere velikih dokumentaraca iz godina kada dokumentarni film nije imao toliko prostora u srpskim bioskopima, kao što je recimo film Ovoliko velikog srca Fransoa Rajhenbaha. Ovaj film bavi se afričkim imigrantom u Evropi sa snovima o bokserskoj slavi, koji pokazuje da godine prolaze ali neke stvari uvek ostaju iste”- rekao je Igor Stanojević, selektor Beldocsa

Ovogodišnji događaji u okviru programa Beldocs Industry spajaju više od 60 profesionalaca iz filmske industrije – agente prodaje i distributere, predstavnike festivala, VOD platformi i TV emitera, iz više od 30 zemalja. 

Ieva Ūbele

Foto: Privatna arhiva/Vidoje Manojlović

- Dokumentaristi iz Srbije i inostranstva su naročito dobrodošli da se priključe panelima 13. septembra koji se fokusiraju na promene u ponašanju publike i nove načine gledanja filmova, kao i prodajne i distribucijske strategije koje prate te promene.  Takođe nam je veoma drago što ćemo ugostiti Vitalija Manskog, reditelja i direktora ArtDocFest festivala. Tom prilikom organizovaćemo jedan poseban događaj – razgovor između Manskog i Želimira Žilnika pod naslovom „Documentary Cinema: A Mirror or A Magnifying Glass?”- istakla je Ieva Ūbele, šefica Beldocs Industry programa.

- Ovogodišnji specijalni program eleMental će publici približiti temu mentalnog zdravlja kroz inspirativnu paletu životnih priča i ljudskih perspektiva, a pet pažljivo odabranih filmskih ostvarenja u programu će o ovoj temi govoriti na uzbudljiv, iskren i beskompromisan način, rezonirajući sa našim unutrašnjim svetovima, budeći empatiju i razbijajući barijere i stereotipe. Nakon projekcija, serija pratećih diskusija i razgovora sa autorima, protagonistima, korisnicima podrške i stručnjacima iz oblasti mentalnog zdravlja i ljudskih prava otvoriće dijalog o najosetljivijim pitanjima i o važnosti solidarnosti i podrške za sve - izjavila je Aleksandra Vušurović, urednica programa eleMental.

 Aleksandra Vušurović i Marija Vukić

Foto: Privatna arhiva/Vidoje Manojlović

- Za ovogodišnje izdanje smo selektovali 4 projekta umetnika iz Letonije, Moldavije, Hrvatske i Srbije koji će razvijati svoje imerzivne sadržaje na trodnevnoj interaktivnoj radionici pod mentorstvom  Sare Tireli, jedne od najznačajnijih savremenih umetnika koja nam dolazi iz Italije. Pored uvodnog predavanja, upoznavanja sa tehnologijom i konkretnog rada na produkciji sadržaja, polaznici će imati priliku da čuju masterklas Ane Knežević, naše umetnice koja živi i radi u Njujorku, a čiji je rad prošle godine bio izložen na Beldocsu”- istakla je Marija Vukić, producentkinja Beldocs Akademije.

pročitajte još

ALIGATOR pojeo DRON 🐊

Autor: Redportal.rs

#BELDOCS

#Festival

#film

#onnline