Film koji će vam promeniti mišljenje o svetu društvenih mreža

Film The Social Dilemma film sa ispovestima ljudi koji nisu pobegli od Čarlsa Mensona ili sajentologa, već su pobegli od poslodavaca, a oni su bili Fejsbuk, Instagram, Gugl.

IZVOR: YT / Netflix

U nekoliko intervjua, Džef Orlovski, autor filma, priča sa ljudima koji su pomogli u izgradnji ovih najpozantijih socijalnih medija, a sad a se plaše da su napravili monstruma koji utiče na mentalno zdravlje pojednaca, ali i na osnove demokratije.

Što se tiče mentalnog zdravlja, društvene mreže porede sa bilo kojom drugom zavisnošću koju možete da zakačite. Od šećera, preko kocke, do heroina, sve vam je to na kraju isto kao i želja da uhodite simpatiju po Instagramu. Čak postoji i fina analogija u jednom citatu gde se kaže da su jedine dve organizacije koje koriste termin korisnici za svoje kupce - narko mafija i industrija softvera.

Foto: Printscreen YouTube/Netflix

Ovakva (teška) priča je pitka čak i nama koji ne uživamo u teorijama zavere ili u pripovedanjima gostiju Balkan infa koji veruju da su za sve krivi masoni, homoseksualci i vanzemaljci i da preko Tvitera i Pinteresta žele da zavladaju svetom. Jer ovo ipak nisu teorije zavere, i to znamo ne zbog toga što je neki programer seo i ispričao u kameru da je internet otišao predaleko, već znamo zato što znamo.

Svaki zavisnik duboko u sebi zna da je zavisnik, tako i ja mogu da ustanem i kažem na nekom sastanku anonimnih ovisnika o društvene mreže Zdravo, ja sam Miloš i ja sam zavisnik. Sad, šta je rešenje? Film nam ne daje neka genijalna rešenja. Svi govornici u filmu su optimisti i pričaju da sve još uvek može da se prekine i vrati na početnu tačku, mada bi mnogo ubedljivije zvučalo da je neko rekao da bi bilo bolje da sekirom prekinemo dotok interenta u kuće.

Autor: noizz.rs / Redportal.rs

#internet

#the social dilemma