Poznati jutjuber Denis Širjaev objavio poznati snimak iz današnjeg Vupertala u Nemačkoj

Kratki snimak iz 1902. godine kog znamo kao Leteći voz, retuširan je uz pomoć najnovije tehnologije koja koristi veštačku inteligenciju. Na taj način broj frejmova po sekundi je povećan, što doprinosi realnijem prenosu slike, a takođe je dodata i boja, kao i dodatna rezolucija od famoznih 4k, tako da ovaj snimak sad deluje kao da je napravljen nedavno.

Zaljubljenik u ovu tehnologiju. Dens Širjaev, koji sebe smatra mašinskim entuzijastom, je ovim videom još jednom pokazao da je verovatno vodeća osoba kada je ova aktivnost u pitanju, budući da već neko vreme objavljuje ovakve verzije starih filmova na svom jutjub kanalu.

Izvorni film je bio snimljen kamerom od 68 milimetara i kao takav se čuvao u Muzeju moderne umetnosti (Museum of Modern Art - MoMA), tako da je posao Šrijaeva bio da nadomesti frejmove koji nedostaju, a zatim da odšifruje pravi tonalitet boja svih objekata i ljudi koji se vide na snimku.

Kao i do sad, svoj posao je odradio neverovatno, tako da gledaoci imaju utisak kao da nam je ovaj nemački grad kakav je bio pre jednog i po veka, baš tu, pred nama.

IZVOR: YT / Denis Shiryaev

Autor: redportal.rs

#1902

#Nemačka

#denis širjaev

#snimak

#voz

#vupertal