Velika svetska trka 🔥

Proizvodnja vakcine protiv koronavirusa je najveće političko pitanje na globalnom nivou danas. Koronavirus je dosad, prema zvaničnim podacima, u svetu ubio skoro 1.350.000 ljudi. Primera radi, virus gripa u toku jedne godine, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, odnese između 300.000 i 600.000 života. To je pokrenulo 3 glavne svetske sile (SAD, Rusija i Kina), kao i Veliku Britaniju i Nemačku da uđu u trku za proizvodnju leka protiv najvećeg svetskog problema.

Sigurnost vakcina je nešto što najviše plaši običnog čoveka. Ima velikog broja teorija zavere koje su, iako netačne, savršeno upakovane. Međutim, postoji i određeni broj činjenica koje mogu da unesu nesigurnost. Kinezi, na primer, već 17 godina ne mogu da nađu vakcinu protiv SARS-a, a koronavirus, odnosno COVID-19, spada u istu familiju virusa. Čak su i simptomi poput visoke temperature, kašlja i upale pluća gotovo identični.

Dokle se stiglo sa vakcinom za koronavirus?

Definitivno se vakcina brže razvija nego što je očekivano. Pogotovo u Sjedinjenim Državama, gde su Fajzer i Moderna objavili u nekoliko dana da imaju vakcine sa 90, odnosno 94 procenata efikasnosti. Ovo sve otvara pitanje uloge doktora Faučija koji je prvo izjavio da vakcina za koronavirus može da se očekuje tek u aprilu 2021, a danas je ta mogućnost otvorena već za decembar mesec.

Sputnik 5, ruska vakcina, nalazi se u trećem stepenu razvoja. Samo nekoliko dana nakon potvrde Fajzera o 90% efikasnosti, Gamaleja, nacionalni centar za epidemiologiju i mikrobiologiju u Moskvi, objavio je da ruska vakcina ima 92% efikasnosti. U okviru ovog projekta, učestvovalo je čak 16.000 volontera. Da, pogađate, američka Moderna je izašla sa 94% nakon ovog saopštenja.

Za kinesku vakcinu se ne zna nivo sigurnosti, a objektivno se ne poznaju ni podaci o stanju borbe protiv koronavirusa, za šta najveće zasluge ima oblik političkog sistema i upravljanja u Kini. Jedino što je trenutno poznato jeste da su 2 najveće kineske kompanije za proizvodnju vakcina izbacile svoje proizvode, kao i da se nekoliko stotina hiljada ljudi zaposlenih u javnom sektoru vakcinisalo.

Britanska Oksford vakcina se razvija još uvek, ali ne daje značajne rezultate. Pokušali su da je testiraju, međutim jedan volonter koji je primio ovu vakcinu, umro je krajem oktobra. Za takve katastrofalne posledice američkih, kineskih i ruskih vakcina još uvek ne znamo.

Na kraju, lek za koronavirus je neophodan. Tvrditi da koronavirus ne postoji krajnje je neodgovorno, zato što smo svi videli šta se dešava sa ljudima koji su zaraženi virusom. Međutim, ostaje i velika nada da vakcina neće na kraju biti proizvod političkih igrarija i takmičenja.

Autor: redportal.rs

#Vakcina

#covid

#covid 19

#korona

#koronavirus