Dobitnik brojnih književnih nagrada i priznanja

Književnik Petar Sarić preminuo je u ponedeljak 2. oktobra u Kosovskoj Mitrovici.

Pesnik, pripovedač i najistaknutiji srpski književnik sa Kosova i Metohije u posleratnom periodu, rodio se 11. jula 1937. godine u selu Tupan kod Nikšića. Posle Grigorija Božovića, Sarić je prvi književnik sa Kosova i Metohije čije je delo objavljeno u Kolu Srpske književne zadruge. Objavio je četiri zbirke pesama i nekoliko romana.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su Nagrada Meša Selimović za roman Sara, Vukova nagrada, Povelja za životno delo Udruženja književnika Srbije, Nagrada Grigorije Božović i Nagrada Borisav Stanković.

Sahrana će biti održana 7. oktobra u Brezovici, gde je Sarić živeo. Povodom njegove smrti, saučešće je uputila potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković:

Duboko me pogodila vest o smrti Petra Sarića, jednog od naših najznačajnijih savremenih književnika. Sa dubokim osećajem za tradiciju i raskošnu lepotu jezika, lako je osvajao srca čitalačke publike. Stvaralačkim opusom zaslužio je brojne nagrade i postao predmet književnih naučnih radova. Pamtićemo ga kao čuvara srpske književnosti na Kosovu i Metohiji, velikog umetnika i čoveka koji celokupnim radom i životom ostao neraskidivo vezan sa sudbinom, kulturom i nasleđem srpskog naroda. Neka mu je večna slava i hvala.
View this post on Instagram

A post shared by Министарство културе (@ministarstvo_kulture)

IZVOR: IG / @ministarstvo_kulture

Autor: redportal.rs