Visoki krivični sud je utvrdio da izrečena kazna zatvora u svemu odgovara težini počinjenog krivičnog dela.

Visoki krivični sud Hrvatske odbio je žalbe stranaka i potvrdio prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Splitu kojom je 32-godišnji Sandro Firić proglašen krivim za krivično delo ubistva.

On je osuđen na 12 godina zatvora. U kaznu će mu biti uračunato vreme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik nalazi od 1. juna 2021. godine.

Firiću je izrečena i sigurnosna mera obaveznog lečenja od zavisnosti o drogama, koja će se izvršavati u ustanovi za izvršenje kazne zatvora. Optužnica je Firića teretila da je 12. aprila 2021. godine u 22:30 sati hicem u zatiljak ubio 32-godišnjeg Branka Mijatovića zbog navodnog duga.

Optuženik je tokom prepirke oko navodnog duga na staroj kliškoj cesti blizu tunela prislonio Mijatoviću pištolj uz glavu i u zatiljak mu ispalio hitac. Iako je Mijatović prevezen u KBC Split, nakon 3 dana je preminuo od zadobivenih povreda. Mijatovićeva majka je donirala njegove organe.

Policija je Firića uhapsila na području Ciste Provo i kod njega je pronađen pištolj kojim je počinjen zločin. Visoki krivični sud je utvrdio da izrečena kazna zatvora u svemu odgovara težini počinjenog krivičnog dela, okolnostima počinjenja dela te ličnosti samog optuženika, piše Avaz.

Autor: Avaz