33-godišnjak je imao veliki podsticaj da se prijavi.

Nemes Tarim iz Tanzanije u oktobru se pridružio plaćeničkoj grupi Vagner i otišao je na ukrajinski front, uprkos molbama njegove porodice da to ne čini. Ali, 33-godišnjak je imao veliki podsticaj da se prijavi.

Porodica kaže da je Tarimo bio u Moskvi, gde je studirao na Ruskom tehnološkom univerzitetu, ali je potom bio u zatvoru zbog navodnih krivičnih dela u vezi sa drogom. Prošle godine su ga namamili dogovorom o priznanju krivice: da se preda i da bude pomilovan ili da ostane u zatvoru.

Prošle su tri nedelje otkako su njegovi rođaci saznali da je poginuo u borbi. Svi u porodičnoj kući u gradu Dar es Salamu sa nestrpljenjem iščekuju vesti kada bi njegovo telo moglo biti vraćeno, piše Bi-Bi-Si. Na imanju ima oko 15 ljudi, ali rođaci po ceo dan ulaze i izlaze želeći da čuju ima li kakvih novosti.

Jedan kaže da su se poslednji put čuli s njim u oktobru, kada je rekao da je pristao da se pridruži ruskoj plaćeničkoj grupi Vagner, piše Index.hr.

- Nemes je obavestio mene i neke druge članove porodice da se pridružuje Vagneru, savetovali smo mu da to ne čini - rekao je član porodice za Bi-Bi-Si.

Ali za mladića, koga rođaci opisuju kao ljubaznog, bogobojažljivog i punog podrške, stigla je ponuda kojoj je bilo teško odoleti.

- Rekao je da će se pridružiti da bi se oslobodio - kaže rođak. 🤷🏻‍♂️

Ovaj slučaj je sličan slučaju 23-godišnjeg zambijskog studenta Lemekanija Njirenda, koji je takođe bio u zatvoru u Rusiji i preminuo prošle godine u redovima Vagnera. Ministar spoljnih poslova Zambije Stenli Kakubo rekao je parlamentu da je obavešten da zatvorenici mogu biti pomilovani ako pristanu da se bore.

Prošlog septembra procureli su snimci na kojima šef Vagnera Jevgenij Prigožin objašnjava pravila borbe zatvorenicima u zatvoru, kao što je zabrana dezerterstva ili seksualnog kontakta sa Ukrajinkama, a zatim im daje pet minuta da odluče da li žele da se prijave.

Rođaci su kontaktirali ambasadu u Moskvi, ali tanzanijska vlada, koja je ostala neutralna po pitanju sukoba u Ukrajini, tek treba da javno komentariše smrt studenta. Porodica želi da sahrani Tarima u svom selu, ali dok njegovi ostaci ne budu vraćeni, ne mogu ništa da planiraju.

Autor: Index.hr

#Nemes Tarim

#Ruski Vagner

#Tanzanija

#Ukrajina