Srpska istoričarka napustila nas u 90. godini

Danas je u Beogradu preminula Latinka Perović, srpska istoričarka i jugoslovenska političarka.

Latinka Perović je rođena 1933. godine u Kragujevcu. Bila je istaknuta u političkim krugovima komunističke Jugoslavije i sekretar Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije.

U svoje vreme, bila je najuticajnija žena u Srbiji. Zbog sukoba sa Josipom Brozom Titom 1972. godine, podnela je ostavku zajedno sa ostalim partijskim rukovodiocima SK Srbije na čelu sa Markom Nikezićem.

Nakon politike, posvetila se naučnom radu. Doktorirala je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu i čitav radni vek provela u Insitutu za istoriju radničkog pokreta (danas: Institut za noviju istoriju Srbije), gde je bila glavni i odgovorni urednik naučnog časopisa Tokovi istorije. Njen naučni opus bio je usmeren na istoriju srpske politike 19. i 20. veka, kao i levičarske ideje.

Ostala je aktivna u društvenim krugovima i bila član Političkog saveta Liberalno-demokratske partije i Građanskog demokratskog foruma, ali se nikada nije značajnije uključivala u politička dešavanja. Često je nazivana majkom druge Srbije.

Autor: redportal.rs

#Centralni komitet

#Druga Srbija

#Latinka Perović

#Savez komunista Jugoslavije

#Savez komunista Srbije

#Srpska istoričarka