Nacionalna istraga o ubijenim i nestalim Indijankama otkrila je da je između 1980-2012 oko 1.200 pripadnica plemena u Kanadi ubijeno ili nestalo.

Kanađanin koji je već optužen za ubistvo jedne žene, pripadnice starosedelačkih naroda na tlu Kanade, optužen je za još tri takva slučaja.

Policija u gradu Vinipeg je još u maju uhapsila Džeremija Sibickog za ubistvo 24-godišnje Rebeke Kontois, a juče za još tri druga ubistva. Sve žrtve su bile pripadnice lokalnih plemena O-Či-Čak-Ko-Sipi u pokrajini Manitoba.

Načelnik policije Deni Smit rekao je da je "uvek uznemirujuće istraživati serijska ubistva", dodajući da su ovi zločini posebno osetljivi jer se radi o pripadnicama domorodačkih zajednica, prenosi BBC.

Policija još nije identifikovala četvrtu žrtvu. Pozvala je građane da se jave u slučaju da imaju neke informacije i objavila je fotografije zimske jakne žrtve. Dodala je da jeneidentifikovana žrtva stara dvadesetak godina i takođe pripadnica plemena. Policija je pokazala njenu jaknu.

Tela druge dve žrtve, Haris i Majran, još nisu pronađena. Posmrtni ostaci Kantois otkriveni su 16. maja u kontejneru u Vinipegu.

Nacionalna istraga o ubijenim i nestalim Indijankama otkrila je da je između 1980. i 2012. oko 1.200 pripadnica plemena u Kanadi ubijeno ili nestalo, a veruje se da je broj i veći.

Autor: Telegraf.rs

#Kanada

#UBISTVO

#indijanke