Nikada nije videla šumu, niti dolinu

Osmogodišnja devojčica je sedam godina bila zatočena u kući, gde su je krili majka i njeni roditelji, zbog čega su pod istragom, potvrđuju tužioci iz Nemačke, prenosi Bi-Bi-Si. Devojčica je krajem septembra oslobođena i nalazi se u hraniteljskoj porodici.

Ona ima probleme sa svakodnevnim aktivnostima poput penjanja uz stepenice, navode iz socijalne službe. Nikada nije videla šumu, niti dolinu, navode nemački novinari.

Majka osmogodišnjakinje je slagala vlasti da su se preselili u Italiju. Kuća u Atendornu, gradiću u oblasti Sauerland na zapadu Nemačke je neupadljiva.

Nekoliko stepenika vode do braon ulaznih vrata. Međutim, sa druge strane belih zidova, majka i njeni roditelji držali su devojčicu zaključanu sedam godina, navode tužioci.

Tokom tog perioda, veruju oni, devojčica nije imala kontakt sa drugim ljudima, nije išla u školu, niti je izlazila iz kuće. Nema dokaza fizičkog zlostavljanja i neuhranjenosti.

Mihael Ferber, šef lokalnog odeljenja za brigu o deci, kaže da osmogodišnjakinja ume da čita i zna matematiku, ali ima probleme sa svakodnevnim aktivnostima. Devojčica je i pod brigom dečijeg psihologa.

Majka i njeni roditelji i dalje ne govore o slučaju, naveli su tužioci. Motiv još nije poznat. Veruje se da je majka želela da uskrati ocu viđanje deteta, od koga se razvela malo nakon njenog rođenja.

Ona mu je zabranila bilo kakav kontakt sa devojčicom, ali tokom parnice završene 2016, dodeljeno im je zajedničko starateljstvo. Od tada se veruje da je majka napustila zemlju zajedno sa ćerkom. Ona je 2015. zvanično obavestila sud da se preselila u Italiju.

Tužioci veruju da ona zapravo nije nikada otišla i da je sa detetom živela u kući roditelja, koji su joj pomagali. Ispostavilo se da su vlasti poslednjih godina dobile dve dojave, ali kažu da tokom istrage nije bilo čvrstih dokaza da se dete nalazi na imanju.

Jedan par je u junu ove godine prijavio da je video devojčicu, što je pokrenulo istragu koja je pokazala da ona i njena majka nikada nisu živele u Italiji. To je potom dovelo do njihovog otkrića u kući bake i deke.

Protiv majke i njenih roditelja pokrenuta je istraga zbog sumnje da su je protivzakonito zatvorili i zlostavljali. Tužioci kažu da bi majka mogla biti kažnjena zatvorom do 10 godina, ali do danas nije podignuta nijedna optužnica.

Autor: redportal.rs

#devojčica

#kuća

#zatočeništvo