Kralj Čarls je vencem koji stoji na kovčegu njegove majke želeo da da omaž velikoj ljubavi kraljice Elizabete i princa Filipa

Kralj Čarls Treći ostavio je dirljivu poruku svojoj majci kraljici Elizabeti na njenom pogrebnom vencu i pažljivo odabrao koje cveće treba da se koristi za sahranu, uz veliki gest kojim podseća ceo svet na 73-godišnji brak kraljice sa princom Filipom.

Novi monarh napisao je "u znak sećanja na ljubav“ na poruci postavljenoj na kraljičin venac, koji je krasio kovčeg Njenog Veličanstva dok je jutros prebačena u Vestminstersku opatiju kako bi je sahranili. Ubrano iz vrtova Bakingemske palate, Klarens Hausa i Hajgrouv Hausa, cveće i lišće su odabrani zbog svoje simbolike. Mirta u vencu je isečena iz biljke koja je uzgajana iz grančice mirte iz kraljičinog venčanog buketa 1947. Cvet se često smatra simbolom srećnog braka.

Na kraljev zahtev, venac je napravljen na ekološki način, u gnezdu engleske mahovine i hrastovih grana, bez upotrebe veštačkih materijala. Cveće je uključivalo i ruzmarin, za pamćenje, engleski hrast koji simbolizuje snagu ljubavi i pelargonijume, baštenske ruže, jesenje hortenzije, sedume, dalije i šugave.

Foto: profimesdia / mondo.rs

Oni su u nijansama zlatne, roze i tamno bordo, sa belom, da odražavaju kraljevski standard. Kralj Čarls Treći i njegova ožalošćena porodica okružili su kraljičin kovčeg na njenoj državnoj sahrani u Vestminsterskoj opatiji.

Njeno Veličanstvo je iz Vestminster Hola otputovalo na svoje poslednje i najtužnije putovanje u Vestminstersku opatiju dok je Britanija oplakivala svog monarha sa najdužim stažom, a članovi kraljevske porodice opraštali su se od voljene majke, bake i prabake. Njen kovčeg je bio postavljen blizu oltara sa krunom, kuglom i skiptrom na vrhu okružen cvećem koje je kralj izabrao iz vrtova koje je volela.

Nadbiskup od Kenterberija je zatim pozdravio kraljičin 'ispunjen život i službu punu ljubavi' dok je držao propoved na njenoj državnoj sahrani, dodajući: "Bila je radosna, bila je prisutna mnogima, dodirujući mnoštvo života". Princ Čarls je izgledao uplakano dok ga je njegova sestra gledala sa zabrinutošću i pažnjom pre nego što je uperila svoj pogled na majčin kovčeg i krunu.

Šta se nalazi na vrhu kraljičinog kovčega?

Brojni predmeti počivaju na vrhu kovčega kraljice Elizabete Druge. Prvo je Kraljevski standard, zastava koja predstavlja kraljevsku porodicu. Ima četiri panela i predstavljaju Englesku, Škotsku i Irsku. Na vrhu je Carska državna kruna.

Napravljena je od zlata i ukrašena sa 2.868 dijamanata, 17 safira, 11 smaragda, 269 bisera i četiri rubina. Sadrži dragulje, uključujući rubin crnog princa, safir Stjuarta i dijamant Kulinan Drugi.

Autor: mondo.rs / Sara Gajić

#Kraljica Elizabeta

#cvece

#kovceg

#sahrana