Prvostepena presuda biće objavljena 19. septembra.

Suđenje Žarku Riđičkom (21) iz Žablja, optuženom da je 9. februara u ranim jutarnjim satima u Kosovskoj ulici u Novom Sadu ubio novosadskog uličnog svirača Kristijana Kostića Blekija (61), je započelo i nakon njegovog saslušanja i okončano pred Višim sudom.

Prvostepena presuda biće objavljena 19. septembra.

Optuženi je tvrdio da nije imao nameru da ubije Blekija. Opisujući veče koje je prethodilo Blekijevom ubistvu, Riđički je kazao da je video Kostića u jednom lokalu i da su sedeli zajedno za istim stolom i da ga je kasnije sreo, kada je krenuo kući.

- Ne znam kako sam ga uopšte sreo - kazao je Riđički. - Ne sećam se. Stajao sam pored njega, dao mi je pare, a posle 15 sekundi sam počeo da ga tučem. Dalje me obuzeo neki bes, nastavio sam da ga tučem, nisam mogao da se zaustavim. Agresivan sam kada popijem i ne znam zašto sam od njega tražio novac. Video sam da je na zemlji i da mu nije dobro, pokušao sam da mu pomognem i da ga oživim, jer je krvario iz usta. Slučajnog prolaznika sam zamolio da pozove Hitnu pomoć. Sačekao sam ih da dođu, a onda sam otišao u stan kod majke.

Riđički nije mogao da objasni sudskom veću zašto je džepario Kostića, ali je rekao da ga je napao i udarao verovatno jer je bio pijan i da ga nije svesno ubio.

U završnoj reči, zamenik tužioca Jelena Stojaković Mustakas je predložila sudu da Riđičkog oglasi krivim i osudi po zakonu, napominjući da je nužno znati da je u vreme izvršenja krivičnog dela za koje je optužen, a za koje je predviđena kazna od najmanje deset godina do doživotnog zatvora, bio mlađi punoletnik, i do 21 godine života nedostajala su mu tri meseca.

Ona je dodala da je, iako prema nalazu i mišljenju veštaka sa Biološkog fakulteta u Beogradu, na Blekijevoj odeći nisu pronađeni tragovi uriniranja, Riđički je na pripremnom ročištu rekao: "Nije tačno da sam tog čoveka ubio i urinirao mu po licu."

- Ovo rečeno ukazuje da nije čudno što na odeći nije nađen trag urina, jer je optuženi ovom izjavom ukazao na koji deo tela to nije učinio - istakla je zamenik tužioca.

Punomoćnik oštećene, Kostićeve kćerke, pridružujući se završnoj reči zamenika tužilaštva istakla je da je Blekija poznavalo 70 odsto Novosađana zbog muzike, mira i ljubavi i svega dobrog što je širio oko sebe. Ona smatra da optuženom treba izreći kaznu, najstrožu koju zakon predviđa za osobe do 21 godine, a to je 20 godina zatvora.

Autor: novosti.rs

#Bleki

#NOVI SAD

#Suđenje

#UBISTVO

#Žarko Riđički