Tokom obeležavanja praznika

PARIZ: Jedan 7-godišnji dečak i njegova starija sestra poginuli su tokom vatrometa povodom obeležavanja francuskog nacionalnog praznika Dana Bastilje u gradu Šoleu, na zapadu zemlje.

- Raketa je eksplodirala među masom ljudi - rekao je gradonačelnik Žil Burdule.

On je opisao kako su se žrtve nalazile s ostalim članovima porodice 50 metara od mesta gde se puštao vatromet.

Eksplozija je naterala gledaoce da beže u panici i zapalila površine trave.

Dečak je poginuo na licu mesta, a njegova 24-godišnja sestra umrla je kasnije od srčanog udara. Još 7 je povređeno. Njihovi roditelji su pretrpeli šok, dok je muškarac opisan kao blizak sestri zadobio teške opekotine.

Lokalni tužioci pokrenuli su istragu za ubistvo iz nehata, navodi Bi-Bi-Si.

Šole je održao svoj prvi vatromet na Dan Bastilje nakon 3 godine zbog pandemije koronavirusa. Eksplozija se dogodila nešto posle 23 časa, sinoć na fudbalskom terenu nedaleko od lansirne platforme za vatromet.

- Počelo je kao zaista lep vatromet. Onda je iznenada raketa krenula prema nama i eksplodirala u gomili, nanevši veliku štetu. Svi su ustali i vrisnuli i počeli da gase plamen nogama ili onim što smo imali u rukama - rekao je očevidac za TV BFM.

Tužilac Erik Bujar izjavio je za list Parizijen da je, prema prvim istragama, došlo do kvara na jednom bloku vatrometa, što je izazvalo eksploziju koja je aktivirala druge rakete.

Autor: nezavisne.com / Srna

#SMRT

#brat

#pariz

#sestra

#vatromet