Nije utvrđeno šta je uzrokovalo odvajanje komada leda.

Veliki komad alpskog glečera odlomio se sa vrha Marmolada u istočnim Dolomitima, skliznuo niz padinu planine i udario više od 10 planinara, pri čemu je najmanje šest osoba poginulo, a 7 je povređeno, javila je italijanska državna televizija.

Alpski Nacionalni spasilački korpus objavio je na Tviteru da je u potrazi za nastradalim planinarima učestvovalo najmanje pet helikoptera i spasilačke pse, prenosi AP, pozivajući se na televiziju RAI.

Dispečeri za hitne slučajeve u severoistočnoj Italiji objavili su na Tviteru da se veruje da je oko 15 planinara bilo u pogođenom području, navodi AP.

Povređeni, uključujući osobu u kritičnom stanju, prebačeni su u nekoliko bolnica u regionima Trentino-Alto Adiđe i Veneto, saopštile su spasilačke službe.

Marmolada, koja se uzdiže na oko 3.300 m nadmorske visine, najviši je vrh u istočnim Dolomitima, a, po Alpskoj spasilačkoj službi, do odvajanja glečera došlo je na ruti kojom se planinari penju na vrh planine, navodi AP.

- Nije utvrđeno šta je uzrokovalo odvajanje komada leda, ali sumnjamo da se to moglo dogoditi zbog intenzivnog toplotnog talasa koji je zahvatio Italiju krajem juna - naveo je Valter Milan, portparol alpske spasilačke službe za RAI, prenosi američka agencija.

Autor: Telegraf.rs

#Italija

#marmolada

#planinari