Užasno je to što se dogodilo, kako mi je sin poginuo

Kao što kapetan ostaje poslednji na brodu koji tone, tako je i vođa kobne smene Darko Zlatković ostao poslednji u rudniku uglja Soko kada se obrušio materijal u otkopu i oslobodio metan, a koji je ugušio osmoricu rudara.

U kući Zlatkovića u Aleksincu bilo je tri rudara. Otac Dragoljub Zlatković je i sam bio rudar, a njegova dva sina su nastavila tim putem.

- Užasno je to što se dogodilo, kako mi je sin poginuo. Jedan sin se vratio s posla, a drugi je otišao. On je vođa smene, morao je da ostane poslednji i tako je izgubio život. Kada se u otkopu srušio ugalj, metan je izašao i posejao smrt. Ceo rudnik je opasan, svi znamo da ima metana - kaže Darkov otac, Dragoljub i dodaje da je sahrana njegovog sina zakazana za nedelju u 13 sati.

Sva tela poginulih rudara su na obdukciji u Nišu, a u Aleksincu se već dva dana plače, kako nam kažu meštani jer je svako znao nekog od rudara koji je poginuo.

Foto: kurir.rs/M.J.

Direktor aleksinačke bolnice nam je rekao da su neki od povređenih pušteni kućama, a da bi neki pacijenti trebali da idu na detaljnije preglede zbog mogućih preloma kostiju.

Podsetimo, danas je Dan žalosti u mestima gde su živela osmorica rudara koja su juče poginula u jami rudnika uglja Soko. Šestorica poginulih rudara su iz Aleksinca, jedan iz Sokobanje, jedan iz Trgovišta.

U rudniku su stradali Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (56), Branislav Zlatanovoić (65), Bratislav Živković (59), Bojan Stajić (34).

Autor: M.J.

#Darko Zlatković

#Dragoljub Zlatković

#soko

#tragedija