Najveće pogubljenje u modernoj istoriji kraljevine

Saudijska Arabija izvršila je smrtnu kaznu nad 81 osobom, u najvećem masovnom pogubljenju u modernoj istoriji kraljevine. Pogubljeni su, prema navodima Independenta, osuđeni za razne zločine, uključujući ubistva i pripadnost militantnim grupama.

Među pogubljenima su, prema navodima Saudijske novinske agencije (SPA), "osuđeni za različite zločine, uključujući ubistvo nevinih muškaraca, žena i dece", navodi Independent.

Kraljevina je saopštila i da su među pogubljenim pripadnicima Al Kaide, Islamske države i oni koji podržavaju jemenske Hute, koji su u ratu sa Saudijskom Arabijom duže od šest godina.

Prema navodima agencije, osuđeni su imali "obezbeđeno pravo na advokata i tokom sudskog procesa imali su zagarantovana puna prava prema saudijskom zakonu".

Oni su pogubljeni kada su proglašeni krivima za "počinjenje više zločina u kojima je ubijen veliki broj civila i pripadnika službi bezbednosti", saopštila je saudijska agencija.

- Kraljevstvo će nastaviti da zauzima strog i nepokolebljiv stav protiv terorizma i ekstremističkih ideologija koje ugrožavaju stabilnost celog sveta - navodi SPA.

Broj pogubljenja je premašio onaj iz januara 1980. kada su 63 militanata ubijena zbog zauzimanja Velike džamije u Meki 1979. godine.

Poslednje masovno pogubljenje u Saudijskoj Arabiji izvršeno je u januaru 2016. kada je smrtna kazna izvršena nad 47 ljudi.

Autor: tanjug.rs

#pogubljenje

#saudijska arabija

#smrtna kazna