Brojke su daleko veće kada se podvuče crta pod celu godinu koja je iza nas.

Od rata je prošlo skoro 30 godina, a građani i dalje se po domovima, garažama i napuštenim zgradama kriju pravi arsenal oružja.

Samo u decembru evidentirano je 14 predaja minsko-eksplozivnih sredstava i oružja. Građani su u ruke policiji, među ostalim, svojom voljom prepustili 1,2 kilograma vojnog eksploziva, 8 ručnih bombi, protivpešačku minu, 5 pušaka, 3 pištolja, 1368 komada metaka. Brojke su daleko veće kada se podvuče crta pod celu godinu koja je iza nas.

– Tokom 2021. na području PU osječko-baranjske evidentirano je 267 predaja minsko-eksplozivnih sredstava i oružja. Građani su tako predali 156 komada ilegalnog vatrenog oružja, 189 ručnih bombi, 13 mina, 31.078 komada streljiva, 37 kilograma eksploziva i 468 drugih eksplozivnih sredstava. Predato i oduzeto oružje i minsko-eksplozivna sredstva većinom su zaostala iz rata – započinje Zoran Kon, portparol PU osječko-baranjske.

Njihovi stručnjaci za eksploziv često skupljaju mine, metke i slična smrtonosna sredstva i po kanalima uz ceste ili po poljima, gde ih neodgovorni vlasnici ostavljaju bez imalo brige hoće li neko stradati. Javnost je šokirao slučaj iz septembra 2020. kada su mališani u dvorištu dečjeg vrtića u Čepinu nadomak Osijeka pronašli protivpešačku minu. Bombe neretko odbacuju i u smeće – krajem decembra jedna je pronađena na odlagalištu otpada u Osijeku, a u aprilu u kontejneru u gradu.

– Evidentirali smo prošle godine 24 krivična dela iz Karivičnog zakona i 117 prekršaja iz Zakona o nabavi i posedovanju oružja – iznosi Kon statistiku.

Više je pak od 80 zakonskih stavki koje govore o sankcijama u slučaju kršenja odredbi o oružju. Prema Krivičnom zakonu, ko neovlašteno izrađuje, nabavlja, poseduje, prodaje ili na drugi način sebi ili drugome pribavlja vatreno oružje, streljivo ili eksplozivne tvari, prete mu do 3 godine zatvora. Nadalje, od 6 meseci do 5 godina zatvora kazna je za onoga ko neovlašteno poseduje, nabavi, izradi, proda ili razmeni, uveze ili izveze veće količine vatrenog oružja, metkova, eksplozivnih stvari ili njihovih sastavnih ili rezervnih delova. Što se prekršaja tiče, novčane kazne kreću se od 4.000 do 50.000 kuna.

Autor: Večernji list

#Oružje

#Pištolj

#bomba