Velika tragedija

Telo devojčice (10) iz Turske, koju je reka Dragonja u Istri odvukla kada je sa porodicom pokušala da pređe u Sloveniju, pronađeno je.

- Mrtvo telo devojčice pronađeno je u vodi na mestu koje je oko 400 metara nizvodno od mesta nestanka, a pronašli su je službenici interventne jedinice PU Istarske - izvestila je portparolka istarske policije Suzana Sokač koja je u ime policije izrazila sučešće porodici.

Inače, u pretrazi za devojčicom tokom jučerašnjeg dana i jutros učestvovali su policijski službenici iz Buja, pripadnici interventne jedinice policije iz Pule, pripadnici specijalne policije iz Rijeke i ATJ Lučko sa svojim roniocima, HGSS sa psima tragačima, službenici Civilne zaštite državne intervencijske stanice Rijeka, službenici Crvenog krsta obučeni za potrage na brzim vodama, vatrogasci i pripadnici lokalnih DVD-a, kao slovenski policajci i vatrogasci.

Podsetimo, istarska policija je u noći s četvrtka na petak primila dojavu da se u mestu Dramac kod Buja nalazi dete koje traži pomoć. Policajci su po izlasku na teren utvrdili da se radi o stranom državljaninu, a kako su začuli povike nedaleko od državne granice, uputili su se prema reci Dragonji i primetili su da se na srušenom deblu, iznad nabujale reke, nalazi žena u lošem fizičkom stanju, objavila je istarska policija.

Zbog jakog strujanja vode i visokog vodostaja, žena nije mogla sama da dođe do obale, pa je policijski službenik ušao u reku i pridržavao ženu, inače tursku državljanku, dok je jedan građanin doneo merdevine. Hrvatski i slovenački policajac i građanin uspeli su da smeste ženu na merdevine i izvuku je na sigurno na slovenačku stranu obale, prenosi Index.hr.

Na slovenačkoj strani Dragonje, pronađeno je još jedno dete i 18-godišnjak koje je žena uspela da prebaci preko reke, a prema trenutno raspoloživim informacijama, s njima je bilo još jedno dete koje je jaka rečna struja odnela dok je žena pokušala da ga prenese preko reke, objavila je policija.

Ženi koja je imala hipotermiju i bila pod šokom, kao i deci i 18-godišnjaku, službenici hitne medicinske pomoći pružili su lekarsku pomoć odmah na graničnom prelazu Plovanija. Žena je potom odvezena u pulsku bolnicu na dalju medicinsku obradu, dok je deci i 18-godinjaku nadležni centar za socijalnu negu osigurao adekvatan smeštaj, stoji u saopštenju.

Hrvatski i slovenački policajci nastavili su tokom noći, zajedno sa vatrogascima iz JVP Umag, DVD Buje, JVP Koper i JVP Piran, da tragaju za detetom koje je nastalo, ali potraga je zasad bila neuspešna. Mere traganja nastavljaju se i tokom današnjeg dana, objavila je policija.

Autor: index.hr / redportal.rs

#reka