U smrtovnici se navodi da je uzrok smrti posledica ubodnih rana na grudima i abdomen.

Oficiri britanske armije optuženi su da su zataškali ubistvo 21-godišnje prostitutke koju su navodno ubili vojnici pre skoro deceniju, prenosi Blic.

Telo Agnes Vandžiru pronađeno je u septičkoj jami hotela Lajons kort u Nanjukiju, dva meseca nakon nestanka u martu 2012. Grad je udaljen 10 minuta vožnje od baze britanske armije u Keniji, piše Indipendent.

Sandej tajms navodi da se jedan vojnik obratio “pravim ljudima” neposredno nakon što je čuo da je njegov kolega iz odreda priznao ubistvo, ali da mu je rečeno da “ćuti” kad je to prijavio i da nisu preduzete nikakve mere povodom toga.

Ćuti i odlazi

- Rekao sam pravim ljudima. Svima. Svim momcima, svim višim oficirima koji su bili tamo - rekao je anonimni “vojnik Y”, kako se predstavio listu.

- Otišao sam više u hijerarhiji, ljudima koji bi trebalo da se bave time. Nazvali su me lažovom. Suštinski su rekli: Ćuti i odlazi - dodao je.

Sandej tajms navodi da su kolege identifikovale vojnika iz puka vojvode od Lankastera odgovornog za ubistvo, ali je u listu predstavljen kako “vojnik X”

Ovo ti nikad neću oprostiti

Vojnik Y je rekao da mu je vojnik X pokazao telo ubijene prostitutke u septičkoj jami.

- Odveo me je do jame i podigao poklopac, pogledao sam unutra i samo se sećam da sam je video tamo - naveo je vojnik Y.

- Odveo me je do jame i podigao poklopac, pogledao sam unutra i samo se sećam da sam je video tamo - naveo je vojnik Y.

Agnesino telo otkriveno je dva meseca kasnije, nakon što se odred vratio u Britaniju. Inicijalna istraga smrti nije bila uspešna, ali je nova pokrenuta nakon što je istraga odlagana do 2019. otkrila da je Agnes ubijena. Sudija Ndžeri Tuku je u istrazi zapisala da je “oformila mišljenje da su Agnes ubili britanski vojnici”.

Vojnik X porekao je umešanost u njeno ubistvo. U smrtovnici se navodi da je uzrok smrti Agnes posledica ubodnih rana na grudima i abdomen. Postoje i dokazi da je pretučena, iako je zbog stanja tela bilo nejasno da li je seksualno napadnuta.

Autor: Blic

#Agnes Vandžiru

#Legalizacija prostitucije

#Velika Britanija