Znala je da će umreti, ali je bila nasmejana. Jela je i pila i pričala je sa novinarima.

Omajra Sančez (13) je umrla pred očima čitavog sveta posle katastrofe koja se dogodila u Kolumbiji.

Nakon stravične erupcije vulkana Nevado del Ruiz poginulo je preko 25.000 ljudi, a Omajra je ostala zarobljena u blatu.

Fotograf Frank Fournier je tada (1985)  bio na licu mesta i fotografisao katastrofu koja se dogodila, a onda su ga odveli do devojčice kojoj je blato bilo do struka, a nivo vode i blata je iz sata u sat rastao.

Kasnije se ispostavilo da su devojčicine noge bile zarobljene ispod blata, te nakon višednevnog pokušavanja da joj se pomogne, utome nisu uspeli.

Fotograf je ispričao za medije da je devojčica gubila često svest, da ga je pred kraj čak pitala da je odvede u školu, jer će zakasniti, kako ju je umor i premor sve više obuzimao. 😭

Dok su sve televizije sa tih prostora izveštavale o ovoj tragičnoj situaciji koja je zadesila ovo mesto u mnogim kadrovima se videla Omajra koja je doslovno umirala uživo u programu i niko nije uspevao da joj pomogne, jer kako su kasnije rekli "nisu imali adekvatnu opremu" za isisavanje vode čiji je nivo sve više rastao, ali i za izvlačenje nesrećnog deteta iz blata.

Spasioci su uspeli devojčicu da oslobode do struka, ali nisu mogli da je izvuku celu. Strahovali su da joj ne polome noge u tom procesu. Pošto su mislili da će se udaviti ako je puste, postavili su gumu oko njenog tela kako bi je održali u životu.

Ronioci su otkrili da su njene noge zarobljene ispod cigala.

Spasioci su tražili od vlade pumpu kojom bi smanjili nivo vode, ali pomoć nikada nije došla.

View this post on Instagram

A post shared by wake up ummah💖🇲🇨🇵🇸 (@_kh4wl4)

Sve što su spasioci i lokalno stanovništvo mogli da urade jeste da budu uz nju u njenim poslednjim momentima. Borba za njen život je trajala 60 sati. Omajra je znala da će umreti, ali je bila nasmejana. Jela je i pila i pričala je sa novinarima.

Tako je osećala i veliki strah, pa je često plakala i molila se. Na kraju je umrla, pretpostavlja se ili od hipotermije ili od gangrene. Nju je neposredno pre smrti fotografisao Frank Fournier, prenosi In the Now zbog čega je dobio osudu javnosti kako je mogao da je slika i gleda kako umire.

- Nakon što sam je fotografisao, osećao sam se tako nemoćno ispred nje, ona je znala da će umreti, ali se suočavala sa smrću dostojanstveno i nasmejano. Gubila je svest sve češće, pa me je više puta pitala da je odvedem u školu, jer će zakasniti - ispričao je fotograf, pa dodao da je zahvalan što je baš on taj most između nje i ljudi koja je pokazala svoju moć i da se ne kaje zbog fotografija devojčice koja ozvire iz vode, jer je to način da se ovakva katastrofa ne ponovi.

Autor: Srbija danas

#Frank Fournier

#Omajra Sančez

#kolumbija