Kao razlog se navode zdravstveni

Zadarskom pedijatru dr. Darku Radmanu (71) drugi je put odgođeno izvršenje jednogodišnje kazne zatvora zbog odgovornosti za smrt Roka Begonje (6 ) dečaka iz Svetog Filipa i Jakova koji je 16. februara 2015. preminuo od posledica šarlaha.

Izvršenje kazne zatvora odloženo je zbog zdravstvenih razloga, odnosno lekarskih pregelda koje ovaj penzionisani zadarski pedijatar mora da obavi.

- Rešenjem sudije izvršenja od 25. jula 2021. odgođeno je izvršenje kazne zatvora osuđeniku na rok od 3 meseca, i to do 20. oktobra 2021. a sve skladno odredbi čl. 61. st. 2. tač. 1. ZIKZ-a iz zdravstvenih razloga – navela je sudija Dijana Grancarić, portparol Županijskog suda u Zadru.

Prvu odlaganje izdržavanja zatvorske kazne dr. Radman je dobio prošle godine. Kaznu je trebao počeo da služi 20. septembra, ali je zbog zdravstvenih razloga Županijski sud u Zadru prihvatio njegovu molbu i odgodio izvršenje na 4 meseca.

Dr. Radman je prvi lečnik u Hrvatskoj koji je pravomoćno osuđen na bezuslovnu zatvorsku kaznu za lekarsku grešku, ali male su šanse da će tu sankciju izdržavati.

Naime, 9. jula ove godine Županijski sud u Zadru prihvatio je žalbu dr. Radmana za obnovu kaznenog postupka koju je zatražio prošle godine na temelju novih dokaza. Sudbina primarijusa Radmana tako će se opet naći u rukama izvanraspravnog veća Opštinskog suda, koje će drugi put razmatrati postoji li dovoljno elemenata za pokretanje novog postupka protiv njega, ovaj put na temelju novih dokaza koji idu u prilog Radmanovoj nevinosti.

Autor: Slobodna Dalmacija

#Kazna

#dete

#doktor